Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lauri Lyly

hautala
Ei aseille. Heidi Hautalan mielestä asekauppa Israelin kanssa vauhdittaa Lähi-idän konfliktia.Lauri Lyly

Ei aseille. Heidi Hautalan mielestä asekauppa Israelin kanssa vauhdittaa Lähi-idän konfliktia.

Heidi Hautala: Suomen lopetettava asekauppa Israelin kanssa

19.7.2010 9.03

Saija Räsänen

Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) haluaa Suomen lopettavan asekaupan Israelin kanssa. Hautala on allekirjoittanut adressin, jossa vaaditaan Suomen ja Israelin sotilaallisen yhteistyön lopettamista.

"Suomen vienti on ristiriidassa EU:n ministerineuvoston hyväksymän aseviennin käytännesäännön kanssa. Käytännesääntö kieltää aseviennin maihin, jotka syyllistyvät YK:n mukaan ihmisoikeusrikkomuksiin, tai joissa aseita saatetaan käyttää sisäisiin sortotoimiin", sanotaan adressissa.

Adressin mukaan esimerkiksi Iso-Britannia, Norja ja Ruotsi ovat jo katkaisseet kauppasuhteitaan Israelin aseteollisuuteen. Suomen hallitus ja puolustusministeriö taas ovat kulkeneet päinvastaiseen suuntaan.

Adressin allekirjoittajat eivät kritisoi vain aseiden vientiä Suomesta Israeliin, vaan myös aseiden hankkimista Israelista. Suomi on hankkinut vuodesta 1999 lähtien israelilaisia aseita yli 152 miljoonalla eurolla.

Adressin allekirjoittajien mukaan Israelin aseteollisuuden tukeminen edesauttaa Israelin valtion ja palestiinalaisten välisen konfliktin jatkumista.

aseet 




Viite