Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Helsingin Energian työmaa.
Puhtaampi huominen. Helsingin Energia etsii parhaillaan korvaajia kivihiilelle.Mikael Ahlfors

Puhtaampi huominen. Helsingin Energia etsii parhaillaan korvaajia kivihiilelle.

Helsingin Energia pesee kasvojaan

26.10.2009 12.16

Noora Jussila

Suomen suurimpiin päästäjiin kuuluva Helsingin Energia etsii uutta suuntaa. Kivihiilellä energiaa tuottavalle liikelaitokselle yritetään laatia seuraavien viikkojen aikana strategia, joka vie kohti puhtaampaa energiaa.

Taustalla on Helsingin kaupunginvaltuuston viimevuotinen päätös, jonka mukaan Helsingin Energian hiilidioksidipäästöjä leikataan 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä ja energiasta 20 prosenttia tuotetaan tuolloin uusiutuvilla energianlähteillä.

Nyt Helsingin Energian tuottamasta sähköstä vain kuusi prosenttia syntyy uusiutuvilla.

Helsingin Energia on ottanut tavoitteekseen olla hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä.

Strategian tueksi kaupunki on tilannut konsulttiyritys Pöyryltä ja Price Water House Coopersilta neljä tulevaisuusskenaariota. Lähes kaikissa malleissa uusiutuvan osuutta kasvatetaan tuulivoimalla.

Perusskenaariossa nykyistä kivihiili- ja maakaasutuotantoa jatketaan, mutta kivihiilen joukkoon lisätään biohiiltä. Biohiiltä saadaan polttamalla puuta hapettomassa tilassa, jolloin se muuttuu kivihiilen tapaiseksi.

Biohiilellä voidaan korvata 40 prosenttia yhden voimalan käyttämästä kivihiilestä.

Toisessa vaihtoehdossa Helsingin Energia investoi uuteen voimalaan, jossa poltetaan pääasiassa puuhaketta. Voimala korvaisi kivihiilituotantoa.

Kolmannessa mallissa Helsingin Energia jatkaa kivihiilituotantoa, mutta hiilidioksidi otetaan talteen.

Neljännessä vaihtoehdossa Helsingin Energia lähtee mukaan uuteen ydinvoimahankkeeseen, eli käytännössä Fortumin Loviisaan kaavailemaan ydinvoimalaan, ja tuottaa kaukolämpöä ydinvoimalla.

Idea kaukolämmön tuottamisesta ydinlämmöllä tuskin toteutuu, koska se olisi kallista.

”Johtokunta on helpottunut siitä, että konsultit ovat onnistuneet löytämään ratkaisuja, joilla Helsingin Energian talous ei täysin romahda”, sanoo johtokunnan jäsen Piia Häkkinen (vihr).

Helsingin Energia laati uusiutuvan energian kehitysohjelman viime vuonna jopa kolme kertaa. Tuorein kehitysohjelma on elokuulta, mutta uusi julkaistaan jo marrakuussa.

”Uutta tietoa tulee nyt niin paljon. Olemme proaktiivisia, ja samalla kaupunginvaltuuston linjaukset vaikuttavat kehitysohjelmiimme”, sanoo Helsingin Energian ympäristöjohtaja Martti Hyvönen.

Hyvösen mukaan hankkeista vauhdikkaimmin etenee biohiili ja myös biokaasun mahdollisuuksia tutkitaan. Biokaasua voidaan kuljettaa maakaasuputkia pitkin ja polttaa Vuosaaren voimalassa.

Hyvösen mukaan Helsingin Energia haluaa saada biohiilen tai -kaasun käyttöön vuoteen 2020 mennessä.

Lisäksi se haluaa lisätä merituulivoimaa jo lähivuosina.

Helsingin Energia omistaa Etelä-Pohjanmaan Voiman kanssa puoliksi Merituuli Oy:n, joka suunnittelee merituulivoimaloita Inkoo-Raaseporiin ja Kristiinankaupungin Siipyyn. Helsingin Energia omistaa myös osan tuulivoimayhtiö Hyötytuulesta.

Hyvönen kutsuu energiatehokkuustalkoisiin myös kaupunkilaiset.

”Ihmiset ovat liian kuumissa tiloissa ja tuhlaavat sähköä. Pitääkö talvellakin olla sisällä teepaitakeli?”


Lisää aiheesta:Viite