Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Taloja Hermannissa.
Lisää tätä. Hermannin rivitalorakentajat olivat kaupungin koekaniineja ryhmärakentamisessa.Mikael Ahlfors

Lisää tätä. Hermannin rivitalorakentajat olivat kaupungin koekaniineja ryhmärakentamisessa.

Helsinki aktivoi asukkaita rakentamaan itse talojaan

12.10.2009 14.12

Josi Tikkanen

Helsingin kaupunki haluaa nyt tukea ryhmärakentamista. Omaa kerros- tai rivitaloa rakentamaan haluavat eivät kuitenkaan saa tontteja rakennusfirmoja helpommalla.

Myös omatoimirakentajien on pystyttävä vakuuttamaan kaupungin päättäjät siitä, että talo todella nousee varatulle tontille. Rahoituksen ja suunnitelmien on oltava kunnossa.

”Kaupungin intressihän on, että tonteille varmasti rakennetaan”, sanoo tonttiosaston apulaisosastopäällikkö Jaakko Stauffer.

Tontin etsijän pitää olla itse aktiivisesti yhteydessä kaupunkiin. Kaupunki on valmis tukemaan omatoimirakentajia neuvonnalla, jos kiinnostuneita löytyy riittävästi.

Oma projekti antaa tilaa omaperäisille ratkaisuille. Säästöäkin voi syntyä, kun rakennusyrityksen kate jää välistä pois.

Koekaniineina kaupungille ovat toimineet nuoret, jotka rakensivat Hermanniin uusia rivitaloja ja kunnostivat vanhan puutalon.

Rakentaminen tontilla alkaa olla ohi ja vuorossa ovat viimeistelytyöt.

Mukana porukassa ollut arkkitehtiopiskelija Marcus Ahlman kertoo, että tonttia itse aktiivisesti kysellyt porukka sai tontin sillä ehdolla, että jättää virallisen raportin kaupungille kaksi vuotta kohteen valmistumisen jälkeen.

Jo nyt Ahlmanilta irtoaa ajatus omaa ryhmäprojektia suunnitteleville.

”Tämän suurempaa kohdetta ei kannata lähteä rakentamaan ilman ammattimaista apua.”

Kaksi muuta ryhmää on onnistunut vakuuttamaan kaupungin jopa kerrostalon rakentamisesta. Aktiiviset seniorit suunnittelee jo toista kerrostaloa. Ensimmäinen nousi vuonna 2006 Arabianrantaan.

Koti kaupungissa -yhdistys puolestaan aikoo rakentaa yhteisöllisen kerrostalon Jätkäsaareen. Projektia tulee vetämään rakennuttajakonsultti. Nyt perusteilla on asunto-osakeyhtiö, joka ottaa vastuun talon rakentamisesta.

Yhdistyksen puheenjohtaja Salla Korpela arvelee varovaisesti, että asukkaat pääsevät muuttamaan uuteen kerrostaloon 2012–2013.

asuminen 




Viite