Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Helsinki myy kompostia ja ostaa sitä samalta yritykseltä multana takaisin

24.9.2013 15.16

Petra Piitulainen

Helsingin kaupunki myy hyvää mullan raaka-ainetta yksityiselle ja ostaa sitä samalta yritykseltä takaisin. Komposti on hyvä mullan raaka-aine ja voisi kuvitella, että se olisi Helsingin kaupungille hyvä materiaali viherrakentamiseen.

Se myydään kuitenkin Kekkilälle 1,33 eurolla tonnilta. Jokainen pääkaupunkiseudun asukas maksaa pelkästä biojätteen käsittelystä noin 35 euroa vuodessa.

Jätevesilietettä kuitenkin kompostoidaan ja jatkojalostetaan HSY:lla Metsäpirtin mullaksi, jota myydään eteenpäin. HSY:n on tarkoitus alkaa itse jalostaa myös biojätekompostia, kun sopimus Kekkilän kanssa loppuu.

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara käyttää jätevesilietteestä tehtyä Metsäpirtin multaa jonkin verran, mutta biojätekompostia ei hyödynnetä kaupungin projekteissa mitenkään. Starassa pelätään rikkakasveja, vaikka niiden siemenet kuolevat laitoskompostoinnissa.

Materiaalit ostetaan muilta mullan tuottajilta, muun muassa Kekkilältä. Helsinki ei ole halunnut käyttää biojätekompostia, koska se sisältää liikaa epäpuhtauksia. Christoph Gareisin, Ämmässuon kompostointilaitoksen projektinjohtajan mukaan tällaisia ongelmia on ollut viimeksi 1990-luvulla muttei enää.

Rakennusviraston mukaan taas tiukan lainsäädännön asettamat lupaprosessit mullan käytölle ovat hankalia. Evirassa tätä perustetta kuitenkin kummastellaan, koska kompostimullan valmistus ei vaadi mitään lupia ja turvepohjaisen mullan valmistusta varten pitää täyttää yksi lomake.

Biojäte  kompostointi  Helsinki 
Viite