Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Helsinki pani koulut energiadieetille

29.11.2010 11.38

Saija Räsänen

Helsingin koulut ryhtyvät tulevaisuudessa energiadieetille, jos pilottikouluissa testatut älykkäät energianhallintamenetelmät yleistyvät.

Helsingin tilakeskuksen pilottihankkeessa Ala-Malmin peruskoulun ja Pihkapuiston ala-asteen luokkahuoneiden sähkönkulutus laski kuukaudessa jopa 43 prosenttia, kun valaistus vaihdettiin ympäristön valon mukaan toimivaksi. Valot himmenevät, kun ulkona paistaa ja kirkastuvat, kun ulkona hämärtää.

"Kun luokan valaistus uusitaan esim. peruskorjauksen yhteydessä, kannattaa siirtyä suoraan uuteen tekniikkaan. Lisäinvestointi vanhoihin valaistusratkaisuihin verrattuna on vain noin 300 euroa luokkahuonetta kohti", sanoo tilakeskuksen sähköinsinööri Samuli Rasinmäki.

Uutta tekniikkaa käytetään myös liikuntasaleissa. Niiden ilmanvaihto asettuu automaattisesti salin oppilasmäärän mukaiselle tasolle, kun järjestelmä reagoi ilman hiilidioksiditasoon. Automatisoinnilla liikuntasalin energiankulutus pieneni pilottikokeilussa 85 prosenttia.

Nyt menossa oleva EU-hanke päättyy ensi vuoden elokuussa, mutta tilakeskus aikoo hyödyntää löydettyjä ratkaisuja myös muissa kaupungin toimitiloissa.

energiansäästö 




Viite