Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Helsinki säästää tuottamalla SOS-auton palvelut itse

25.11.2009 15.06

Noora Jussila

Mielenterveysseuran SOS-auto lakkautetaan vuoden vaihteessa, sillä Helsingin kaupunki ei enää halua ostaa SOS-auton palvelua Mielenterveysseuralta. Kaupunki aikoo tuottaa itse vastaavan palvelun halvemmalla.

Kaupunki on laittanut uuden auton työpaikat hakuun vasta tällä viikolla. SOS-keskuksen johtaja Outi Ruishalme on tilanteesta huolissaan.

"Toiminnan suunnittelu ja valmistelu tuntuvat olevan vielä alkuvaiheessa. Aika homma siinä on, jos he haluavat ylläpitää ja vastata suuronnettomuusvalmiudesta ja akuutista kriisityöstä"

SOS-auto on päivystänyt ympärivuorokautisesti Helsingissä jo 15 vuoden ajan. Yleensä SOS-auton yhteydenoton syynä on läheisen äkillinen kuolema tai itsemurha, omat itsemurha-ajatukset tai onnettomuudet.

SOS-auto on myös vastannut suuronnettomuusvalmiudesta ja sitoutunut olemaan tunnin sisällä onnettomuuden tapahtumisesta paikalla perustamassa henkisen avun kriisikeskusta.

Kaupungin SOS-auto yhdistetään sosiaalipäivystykseen.

"Toivottavasti sosiaalipäivystyksen asiat, eli esimerkiksi äkilliset huostaanotot eivät joudu kilpailemaan akuutin kriisityön kanssa, vaan ihmiset jotka oikeasti tarvitsevat SOS-autoa, voivat saada apua paikan päälle koteihin tai sairaaloihin edelleen", Ruishalme sanoo.

Kaupunki on haastatellut SOS-auton nykyisen kuuden hengen henkilökunnan, mutta varmoja työpaikkoja heille ei ole uudesta autosta luvattu.

Ruishalmeen mukaan SOS-auton tehtävien määrä on pysynyt viime vuosina tasaisena. Taantumaan vaikutus ei ainakaan suoraan näy.

"Maailmanlaajuisesti köyhyys ja epävakaat olosuhteet ovat yksi selkeä tekijä mielenterveysongelmissa."

terveys 
Viite