Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Hannele Luukkainen.
Eäinten puolesta. Hannele Luukkainen ei pidä työehtosopimusta tarpeellisena. Mikael Ahlfors

Eäinten puolesta. Hannele Luukkainen ei pidä työehtosopimusta tarpeellisena.

Hesyläiset riitelevät työehdoista

30.10.2008 8.33

Lasse Leipola

Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesyssä käydään taistelua työehdoista. Noin puolet järjestön paristakymmenestä työntekijästä vaatii työehtosopimusta.

Hesyn hallitus ei kuitenkaan halua neuvotella Eritysalojen toimihenkilöliitto Ertoon liittyneiden työntekijöiden kanssa, koska osa työntekijöistä ei ole Erton jäseniä.

”Hesyn työntekijöillä, siinä missä muillakin on oikeus työehtosopimukseen ja perusehtoihin, kuten lomarahoihin, iltalisiin ja lauantailisiin”, Hesyn luottamusvaltuutettu Emmi Kekkonen sanoo.

Hesyn hallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Hannele Luukkainen sanoo, että työntekijöillä on kaikki lain suomat työehdot. Hänen mukaansa aloilla, joilla toimii voittoa tuottavia yrityksiä, on helppo sopia lakia anteliaampia työehtoja.

”Suomessa on hyvät lait ja me toimimme niiden mukaan”, Luukkainen sanoo.

Kekkosen mukaan esimerkiksi palkkaus on Hesyssä täysin riittämätön.

”Teemme arvokasta työtä ja asumme pääkaupunkiseudulla, jossa elinkustannukset ovat varsin korkeat. Silti saamme palkkaa vain
1 000–1 300 euroa kuukaudessa”, Kekkonen sanoo.

Luukkainen vastaa syytteisiin sanomalla, että Hesyn palkat ovat alan käytäntöjen mukaiset.

”Eihän meillä muuten olisi ihmisiä töissä. Julkisuudessa esitetyt luvut ovat virheellisiä, mutta en voi niitä oikoa, koska en voi tuoda ihmisten henkilökohtaisia palkkoja julki”, Luukkainen sanoo.

Hänen mukaansa palkkojen korotuskierrokset järjestetään vuosittain ja korotukset ovat tuntuvia.

Kekkosen mukaan kyse on palkkojen lisäksi myös muista työehdoista, kuten lomakorvauksista, sairausajan palkoista ja työajoista.

Luukkaisen mukaan Hesy on vastuullinen työnantaja, joka kantaa huolta työntekijöistään.

”Olen ollut toiminnassa mukana 30 vuotta ja tunnen kaikki työntekijät. Hoidettavien eläinten määrä on puolittunut lyhyessä ajassa, mutta emme silti ole vähentäneet henkilöstöä, koska en raaski irti sanoa ihmisiä.”

Ertoon kuuluvien työntekijöiden mukaan eläinten hoitamisesta aiheutuneet kulut ovat vähentyneet, mutta lahjoitusten määrä ei, joten järjestöllä olisi varaa parempiin työehtoihin. Kekkosen mukaan suuri osa vaadituista ehdoista ei edes tulisi kalliiksi.

Luukkainen myöntää, että lahjoitusten määrä on pysynyt ennallaan. Hänen mukaansa järjestö ei voi käyttää kaikkia tulojaan heti, vaan sen on varauduttava myös tulevaisuuteen.

Työehtojen puolesta taistelevat hesyläiset ovat järjestäneet jo yhdeksän ulosmarssia, mutta niillä ei ole ollut vaikutusta. Seuraavaksi suunnitelmissa on lakkovaroituksen antaminen.

työelämä 
Viite