Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Kourat täynnä kolikoita.
Enemmän käteen. Työryhmä esittää, että tuloveroa laskettaisiin.SXC

Enemmän käteen. Työryhmä esittää, että tuloveroa laskettaisiin.

Hetemäen työryhmän keventää työn verotusta - ainakin hetken

21.6.2010 15.02

Jenni Leukumaavaara

Tänään julkistettu valtiovarainministeriön verotyöryhmän väliraportti oli monilta osin odotetun kaltainen.

Yhteisöveroa laskettiin 26 prosentista 22 prosenttiin ja pääomavero nousee 30 prosenttiin nykyisestä 28 prosentista.

Valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Martti Hetemäen vetämä työryhmä ehdottaa, että arvonlisäveroa nostetaan kahdella prosenttiyksiköllä ja että ansiotuloverotus laskee yhteensä kahdella miljardilla eurolla.

Verojen määrä pysyy suunnilleen ennallaan, mutta niitä kohdennetaan työstä kuluttamiseen. Palkasta jää siis enemmän käteen, mutta vastaavasti kaupassa kuluu enemmän rahaa arvonlisäveron noston myötä.

Koska Suomi yhä konttaa taloustaantumassa ja väestö ikääntyy, on verotuksessa sudenkuoppansa.

"Vaikka esitämme kahden miljardin verohelpotusta, on verotus kuitenkin vaarassa nousta, koska työeläkemaksuja ja kunnallisveroprosenttia on korotettava", puheenjohtaja Martti Hetemäki sanoo.

Paljon puhuttu osinkoverotus uudistuu niin, että pörssiin listautumattomien yritysten osinkoverovapaudet poistetaan, ja ne korvataan osingon normaalituoton kevyemmällä verotuksella. Aiemmin listaamattomien yhtiöiden osingoista yhdeksän prosenttia tai 90 000 euroa on ollut verovapaata.

Listaamattomien yritysten osalta tarkoituksena on myös yhdenvertaistaa ainettoomat ja aineelliset investoinnit. Tähän mennessä aineettomat investoinnit, kuten koulutus ja tutkimus, ovat jääneet aineellisten jalkoihin. Sen sijaan erillistä tutkimus- ja kehitystyön verokannustinta työryhmä ei ehdota.

Työryhmän tarkoituksena on tukea etenkin yrittäjiä, mutta ihan nappisuoritusta ei yrittäjien mukaan tullut.

"Työryhmän ehdotukset merkitsisivät käytännössä paluuta pk-yritysten osinkojen kahdenkertaiseen verotukseen ja heikentäisivät olennaisesti yritystoiminnan kannustavuutta. Palkkaveron lasku on myönteistä, mutta se ei ylläpidä yrittäjien verotuksen kannustavuutta palkkatyöhön verrattuna", Suomen Yrittäjien johtaja Anna Lundén sanoo.

Työryhmä julkistaa lopullisen raporttinsa tämän vuoden lopulla.

verotus 
Viite