Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Laskettelua.
Tehokkuutta tunturiin. Motiva auttaa hiihtokeskuksia energiatehokkuuden parantamisessa. SXC

Tehokkuutta tunturiin. Motiva auttaa hiihtokeskuksia energiatehokkuuden parantamisessa.

Hiihtokeskukset petraavat ympäristömainettaan

3.12.2008 8.30

Lasse Leipola

Ympäristösynneistään ripitetyt hiihtokeskukset ryhtyvät tehostamaan energinkäyttöään. Motivan hallinnoima projekti on osa matkailu- ja ravintola-alan energiatehokkuusohjelmaa.

Käytännössä laskettelurinteiden ekotehokkuus tarkoittaa muun muassa lumetuksessa syntyvän lämmön hyödyntämistä huolto- tai asiakastilojen lämmittämiseen.

”Toinen merkittävä tekijä on rinnevalaistus. Valitsemalla tehokkaat lampputyypit ja kohdentamalla ne oikein voidaan säästää erittäin paljon sähköä”, Suomen hiihtokeskusyhdistyksen toiminnanjohtaja Sari Tollet kertoo.

Tollet sanoo, ettei projekti ole vastaus matkailulehti Mondon marraskuun alussa julkaisemaan selvitykseen, jonka mukaan hiihtokeskukset eivät piittaa ympäristöstä. Työ- ja elinkeinoministeriön energiatehokkuustavoitteisiin liittyvä projekti aloitettiin jo yli vuosi sitten.

Tällä hetkellä vain Pyhällä ja Rukalla on ympäristöohjelma. Kuusi muuta hiihtokeskusta suunnittelee sellaisen tekemistä.

”Ympäristöohjelmat ovat vain yksi tapa mitata kehitystä. Tällä alalla kehittäminen alkaa tavallisesti Lapista, ja siellä on jo saatu tuloksia. Toisaalta rinne- tai hissiyhtiöiden toiminta on vain yksi osa ratkaisua, sillä koko matkailualueella on parannettava käytäntöjä”, Tollet sanoo.

energiatehokkuus 


Lisää aiheesta:Viite