Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hiilinielukeskustelu kuumenee: "Aikamoista hurskastelua"

21.12.2011 15.23

Vihreä Lanka

Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) mielestä Suomessa käydyssä keskustelussa hiilinieluista Suomen etu on hämärtynyt – tai tahallaan hämärrytetty.

Hiilinielujen kohtelusta sovittiin puolitoista viikkoa sitten päättyneissä Durbanin ilmastoneuvotteluissa.

Perspektiivin vääristämiseen on Niinistön mielestä viime päivinä syyllistynyt erityisesti pienin oppositiopuolue keskusta, jonka rynnäkköä Niinistö pitää "aikamoisena hurskasteluna".

"Neuvotteluissa oli loppupeleissä kuitenkin kysymys siitä, torjutaanko ilmastonmuutosta vai ei. Ja suomalaisten absoluuttinen etu on, että ilmastonmuutosta torjutaan. Keskustan linja on, että ilmastonmuutosta ei hillitä, jos hiilinielumallin yksi yksityiskohta on kattavaa ilmastosopimusta tärkeämpi", Niinistö sanoo Vihreälle Langalle.

Niinistö muistuttaa, että myös esimerkiksi bioenergian vienti hyötyy siitä, että kaikki maat tulevat sitovien päästövähennyksien piiriin.

"Tässä keskustalaiset voisivat etsiä suhteellisuudentajua, miettiä miten isosta asiasta tässä on kyse ja suhteuttaa hiilinieluratkaisun siihen", Niinistö sanoo.

Keskustalaiset repostelivat kovin sanoin tiistai-iltana eduskunnassa Durbanin ilmastoneuvottelujen sopimuksen hiilinieluja koskevaa kohtaa. Kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk) muun muassa päivitteli, että Suomen metsät muuttuvat päästölähteiksi.

"Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Suomen metsät eivät ole päästölähteitä tässä mallissa, vaan saamme käyttää energiapuuta ja metsäteollisuuden puuta niin paljon, että rajat eivät tule ikinä vastaan. Esimerkiksi ympäristöjärjestöthän pitävät tätä jopa liian löysänä", Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan tämä oli Suomen ajaman nielumallin päätavoitteita, joka myös toteutui.

Suomi ajoi kantaa, jonka mukaan metsien pinta-alan pieneneminen ei pienentäisi maan laskennallista hiilinielua. Suomen kanta perustuu siihen, että Suomen metsien kokonaisuustilavuus kasvaa, vaikka metsämaan pinta-ala pienenee.

EU hyväksyi Suomen kannan neuvottelutavoitteeksi, eikä valtuuskunta luopunut sen ajamisesta missään vaiheessa neuvotteluja.

"Ratkaisua valmistelleen ryhmän puheenjohtaja kieltäytyi itsepintaisesti sisällyttämästä sitä ratkaisuun. Sitten koko ilmastoneuvottelujen tulos oli paketissa, ja tämä asia ei siihen sisältynyt."

Niinistön mukaan EU olisi joutunut kaatamaan koko sopimuksen, jos Suomen kannasta olisi pidetty kiinni. Edellisiä neuvotteluja ovat torpanneet Sudanin kaltaiset maat.

Toistaiseksi ei ole selvää, tuleeko ratkaisusta Suomelle lisäkuluja.

"EU lupasi ennen neuvotteluja hoitaa tämän asian Suomen kannan mukaan. Kun niin ei käynyt, niin nyt selvitetään miten tämä voidaan kompensoida Suomelle", Niinistö sanoo.

Juttua on päivitetty.

ilmastopolitiikka  Durban 




Viite