Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

savupiippu
Hiili pöllyää. Taantuma laski hiilidioksidipäästöjä, mutta kuinka käy nousun aikana?Emilia Pippola

Hiili pöllyää. Taantuma laski hiilidioksidipäästöjä, mutta kuinka käy nousun aikana?

Hiilipäästöt kasvavat Kiinassa ja laskevat teollisuusmaissa

21.7.2010 9.32

Saija Räsänen

Maailman suurimman saastuttajan Kiinan hiilidioksidipäästöt kasvoivat viime vuonna lähes yhdeksän prosenttia, käy ilmi Earth Policy- instituutin raportista. Samaan aikaan hiilidioksidipäästöt laskivat useissa teollistuneissa maissa.

Maailmanlaajuisesti hiilidioksidipäästöjen määrä väheni toissavuoden 8,5 miljoonasta tonnista 8,4 miljoonaan tonniin.

Earth Policy ei kuitenkaan kehota vielä hihkumaan onnesta, sillä takana on hiilidioksidipäästöjen nopean kasvun vuosikymmen. Viimeisten kymmenen vuoden aikana hiilipäästöt kasvoivat keskimäärin 2,5 prosenttia vuodessa.

Earth Policy arvelee taloustaantuman hillinneen päästöjä vauraissa maissa vuosina 2008 ja 2009. Yhdysvalloissa hiilipäästöt tippuivat lähes 10 prosenttia ja Iso-Britanniassa yli 10 prosenttia vuosien 2007 ja 2009 välillä.

Samaan aikaan maailman väkirikkaimmat maat Kiina ja Intia lisäsivät saasteitaan. Vuonna 2007 Kiina saavutti Yhdysvallat maailman suurimpana hiilidioksidipäästöjen aiheuttajana. Intian päästöt taas kasvoivat viime vuosikymmenellä lähes viisi prosenttia vuodessa, ja maa on nyt maailman kolmanneksi suurin saastuttaja.

Hiilidioksidipäästöt henkeä kohden ovat kuitenkin edelleen alhaisemmat kehittyvissä maissa kuin teollisuusmaissa. Australia, Yhdysvallat ja Kanada tuottivat viime vuonna neljästä viiteen tonnia hiilipäästöjä asukasta kohden. Kiinaan verrattuna päästöt henkeä kohden olivat kolminkertaiset.

saasteet  päästöt 
Viite