Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

ITER Organization

Vanhenemassa? Ranskaan nouseva ITER-voimala on huomattavasti Dynomakia suurempi hanke. Nykyarvion mukaan 50 miljardia dollaria maksava voimala saataneen testikäyttöön vuonna 2020.ITER Organization

Vanhenemassa? Ranskaan nouseva ITER-voimala on huomattavasti Dynomakia suurempi hanke. Nykyarvion mukaan 50 miljardia dollaria maksava voimala saataneen testikäyttöön vuonna 2020.

Hiilivoimalaa edullisempi fuusiovoimala esitellään ensi viikolla

9.10.2014 10.29

Lasse Leipola

Fuusioenergiaa on pidetty lupaavana, mutta aivan liian kalliina energiantuotantoteknologiana. Tämä saattaa kuitenkin olla muuttumassa.

Amerikkalaistutkijat esittelevät ensi viikolla Pietarissa järjestetettävässä kansainvälisen ydinenergiajärjestö IEAE:n kokouksessa Dynomak-konseptireaktorin, jolla on mahdollista tuottaa energiaa hiilivoimaa halvemmalla.

”Nykyisistä fuusiokonsepteista tällä on suurin potentiaali tuottaa fuusiovoimaa taloudellisesti”, professori Thomas Jarboe sanoo Washingtonin yliopiston sivuilla.

Toisin kuin perinteinen fissio-ydinvoima, joka perustuu uraanin kaltaisten raskaiden radioaktiivisten materiaalien hyödyntämiseen, fuusiovoimala käyttää polttoaineenaan vetyä ja jätteenä syntyy heliumia.

Dynomak-konseptin etuna pidetään sitä, että fuusioreaktion vaatiman plasman hallinnassa tarvittavat magneettikentät luodaan tavalla, joka mahdollistaa huomattavasti Ranskassa kehiteltävää Iter-reaktoria pienemmät yksiköt. Vaikka Dynomak on kymmenen kertaa Iteriä halvempi, se tuottaa Washingtonin yliopiston mukaan viisi kertaa enemmän energiaa.

Teholtaan tuhannen megawatin Dynomak-voimala maksaisi noin 2,7 miljardia dollaria, mikä on suunnilleen saman verran kuin vastaavan kokoinen hiilivoimala. Nykyinen prototyyppi, jolla on jo pystytty testaamaan plasman hallintaa, on kymmenen kertaa tätä pienempi.

ydinvoima 
Viite