Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Eduskunta.
Paljon vartijat. Kahden ydinvoimaluvan käsittely eduskunnassa on aiheuttanut epäselvyyttä päätöksenteon etenemisestä.Mikael Ahlfors

Paljon vartijat. Kahden ydinvoimaluvan käsittely eduskunnassa on aiheuttanut epäselvyyttä päätöksenteon etenemisestä.

Historiallinen ydinvoimaäänestys pani poliittisen koneiston sekaisin

29.4.2010 14.40

Jenni Leukumaavaara

Eduskuntaa moititaan usein hallituksen kumileimasimeksi, mutta ydinvoiman suhteen se käyttää oikeasti valtaa. Tilanne on historiallinen, koska koskaan aikaisemmin eduskunta ei ole käsitellyt useita lupia samanaikaisesti.

Äänestykset lisäydinvoimasta voi ratkaista se, missä järjestyksessä energiayhtiöiden TVO:n ja Fennovoiman luvista äänestetään.

Ydinvoimaa vastustavan verkostoa vetävä kansanedustaja Timo Kaunisto (kesk) sanoo, että moni kansanedustaja on kallistumassa vain yhden luvan kannalle.

”Ydinvoiman lisärakentaminen ei ole mikään läpihuutojuttu. Meidän lisäksemme eduskunnassa on muodostumassa myös ryhmä yksi, eli yhden voimalan rakentamista kannattava ryhmä”, Kaunisto sanoo.

Ainutlaatuinen tilanne näkyy myös päättäjien kirjavina käsityksinä päätösprosessin etenemisestä.

Pääministeri ja elinkeinoministeri esittelevät hallituksen ydinvoiman ja uusiutuvan energian periaatepäätökset puolentoista viikon päästä, eli 11. toukokuuta. Seuraavana päivänä eduskunta käy lähetekeskustelun, minkä jälkeen hakemukset siirtyvät talousvaliokunnalle. Eduskunta äänestää ydinvoimaluvista ehkä jo ennen juhannusta.

Mutta jos lupien äänestysjärjestys voi olla tuloksen kannalta ratkaiseva, kuka siitä päättää?

Periaatteessa jo hallitus voi päättää järjestyksen sen mukaan, kumman hakemuksen se esittelee ensin. Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk) aiemmin antamissa tiedoissa TVO oli ennen Fennovoimaa, koska tässä järjestyksessä ministeriö sai hakemukset.

Lopullisen päätöksen järjestyksestä tekee eduskunta, eli käytännössä puhemiesneuvosto. Varapuhemies Tarja Filatov siirtää vastuun ratkaisusta kuitenkin talousvaliokunnalle.

”Etenkin hallituspuolueiden jäsenet valiokunnassa ovat merkittävässä roolissa, sillä me otamme hakemukset siinä järjestyksessä kuin ne talousvaliokunnasta saamme”, Filatov sanoo.

Aluepoliittisista syistä Fennovoima on kansanedustajien keskuudessa vahvoilla. Jos TVO:n luvasta kuitenkin äänestetään ensimmäiseksi, lopputulosta on vaikea ennakoida.

ydinvoima 
Viite