Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hollywood Reporter: Eläimiä vahingoitetaan usein kuvauksissa – katso karmivat esimerkit!

26.11.2013 10.09

Lasse Leipola

Amerikkalaisten elokuvien kuvauksissa vahingoitetaan usein eläimiä. Asiasta kertoo Hollywood Reporter laajassa reportaasissaan. Lehti on saanut tietonsa American Humane Association -järjestöltä (AHA), joka myöntää elokuvien lopputeksteissä usein näkyvät "Eläimiä ei vahingoitettu kuvauksissa”-tekstit.

Jutussa mainitaan esimerkkinä muun muassa menestyselokuva Piin elämä, jossa esiintynyt tiikeri meinasi hukkua kuvauksissa. Tapauksesta huolimatta elokuva sai vapauttavan maininnan lopputeksteihinsä.

Taru Sormusten Herrasta -trilogian esiosa Hobitti - odottamaton matkan kuvauksissa käytetyistä eläimistä peräti 27 menehtyi kuvaustauon aikana. Muun muassa vuohia ja lampaita kuoli nestehukkaan, mutta elokuvan lopputeksteihin päätyi silti AHA:n merkintä, jonka mukaan kohtauksissa, joissa käytettiin eläimiä ei aiheutettu niille vahinkoa.

Lehden mukaan eläimille on aiheuttu vahinkoa myös muun muassa elokuvissa Eight Below (koiraa hakattiin), Muuttohaluton poikamies (hoitaja pudotti maaoravan ja astui sen päälle aiheuttaen kuoleman), Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous (mereneläviä kuoli vedenalaisissa räjähdyksissä), Zookeeper (kirahvi kuoli), Marmaduke (koirakuolemia), Narnian tarinat: Prinssi Kaspian (toistuvia vammoja hevosille), Poika ja maski (kalakuolemia), There will be Blood (hevoskuolemia)

Suuressa osassa tapauksista elokuvat saivat joko AHA:n täydellisen tai osittaisen siunauksen. Elokuvia tuottavien yhtiöiden osittain rahoittama AHA on luvannut parannuksia toimintaansa, mutta Hollywood Reporterin haastattelevat työntekijät ovat skeptisiä.

”Olemme olleet toiveikkaita muutoksen suhteen, mutta emme tällaisen. Asiat menevät vain pahemmaksi”, nimetön lähde sanoo.

eläinoikeudet 
Viite