Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

wolfshilfe.de

Wolfshilfe.de.
Kummallista suojelua. Wolfshilfe.de-sivulla on kuvia Vladimir Bologovin hoitamista söpöistä sudenpennuista. Sekä tietenkin pankkiyhteystiedot.wolfshilfe.de

Kummallista suojelua. Wolfshilfe.de-sivulla on kuvia Vladimir Bologovin hoitamista söpöistä sudenpennuista. Sekä tietenkin pankkiyhteystiedot.

Holtiton susikokeilu Suomen rajan tuntumassa: Kuusi eläintarhapentua vapauteen

4.4.2012 15.06

Sammeli Heikkinen

Venäläinen susitutkija on päästänyt kuusi sutta vapaaksi Suomen itärajan tuntumassa viime vuonna. Vapaaksi päästetyt sudet ovat syntyneet vankeudessa Jaroslavlin eläintarhassa.

Holtittomasta siirtoistutuksesta kertoi Maaseudun Tulevaisuus keskiviikkona. Toisin kuin lehden nettijutusta voisi käsittää, Suomen rajan tuntumassa ei kuitenkaan ole susikasvattamoa. Siitäkään ei ole tietoa, ovatko Karjalassa vapautetut sudet tulleet Suomeen, saati "sekoittuneet Suomen susikantaan".

Joka tapauksessa sekä Luontoliitto (STT:n uutinen HS:n sivulla) että Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Ilpo Kojola pitävät venäläistutkijan tempausta turhana ja vastuuttomana.

"Susien suojelu tai kannanhoito ei tällaisia toimia kaipaa. Karjalassa on 400 sutta, ei kuuden suden siirtoistutuksella ole mitään kannanhoidollista merkitystä. Tämä on hoidettu erittäin epäammattimaisesti", Kojola puhahtaa Vihreälle Langalle.

Kojolan mukaan kuudella lisäsudella ei siis sinällään ole mitään vaikutusta Karjalan tai Suomen susimääriin. Ongelmia on kuitenkin kaksi. Kojolan mielestä susia istuttanut Vladimir Bologov manipuloi paikallisen susikannan perimää. Toinen, ihmisten kannalta suurempi ongelma liittyy siihen, että luontoon päästetyt sudet ovat olleet pentuina ihmisten kanssa tekemisissä.

"Suomen kannalta tämä on se asia, josta voi koitua lisävaivaa tai konfliktia. Tämä tutkija sanoo, että voi koulita sudet niin, että ne varovat ihmisiä. On kuitenkin se vaara, että näistä on tullut liian tuttavallisia ja ne alkavat luuhata liian lähellä asutuksia. Yhtään sellaista tapausta ei Suomessa tarvita."

Kojola sai itse tiedon susien siirrosta suoraan Bogdanovilta. Tämä lähetti istutuksesta ja muusta toiminnastaan raportin laajalla jakelulla.

Raportin mukaan Bologov sai Jaroslavin eläintarhasta kuusi "ylimääräistä" sudenpentua. Hän toi ne viime juhannuksen tienoilla kasvamaan Kimovaaran kylän lähistöllä olevan järven saareen, Kuhmon ja Lieksan rajan tasalle, muutaman kymmenen kilometrin päähän rajasta.

Susille vietiin saareen haaskoja syötäväksi. Tässä vaiheessa ihmiskontaktit olivat Kojolan mukaan vähäisiä. Kun järvi meni jäähän, sudet lähtivät omille teilleen.

Vaikka susien ihmiskontaktit olivat ilmeisesti vähäisiä ruokintavaiheessa, ne ovat kuitenkin vankeudessa syntyneitä. Norjan luonnontutkimusinstituutin Ninan viime vuosikymmenellä julkaistussa laajassa tutkimuksessa susien hyökkäyksistä ihmisten kimppuun todetaan, että susien hyökkäykset ovat äärimmäisen harvinaisia.

Mutta silloin kun susi alkaa ihmisiä saalistaa, kyseessä on monesti syystä tai toisesta kesyyntynyt eläin. Esimerkiksi Suomen viimeisiä lapsia surmanneita susia epäillään raportissa metsästäjien vangitsemiksi ja näiltä karanneiksi yksilöiksi.

Kojolan mukaan myös Venäjän Karjalassa metsästäjät pitävät sudenpentuja vangittuna, sillä aikuisesta sudesta maksetaan 100 euron tapporaha, kun pennusta saa vain 50 euroa.

Vladimir Bologovin toiminnasta kertovien saksankielisten nettisivujen mukaan myös Bologov on ostanut sudenpentuja metsästäjiltä. Näitä susia Bologov on kasvattanut Tverin alueella sijaitsevan biologisen aseman yhteydessä olevalla tarhallaan.

Bologovin toiminta on jatkunut Tverissä jo vuosia. Kojola kertoo siitä jo aiemmin jotain kuulleensa ja lähettämässään raportissa Bologov kertoo päästäneensä Tverissä kaikkiaan 57 sutta luontoon viime vuosina. Näillä susilla ei ole suomalaisten kannalta merkitystä, sillä Tver sijaitsee hieman yli sata kilometriä Moskovasta luoteeseen, siis satojen kilometrien päässä Suomesta.

Kojolan mukaan ei ole mitään tietoa siitä, mihin Bologovin Karjalassa vapauttamat sudet ovat menneet tai ovatko ne vielä hengissä.

"Kun he (siirtoistuttajat) perustelevat tätä tiedon keräämisellä, niin eihän tässä mitään tietoa kerätä! Ei ole seurantapantoja eikä geneettisiä näytteitä. Ei näistä susista enää tämän jälkeen tiedetä mitään."

Siten ei voida myöskään tietää, onko näitä susia tullut Suomeen. Mahdollista se tietenkin on.

Bologovin susi-istutukset on toteutettu täysin avoimesti. Niistä kerrotaan saksankielisillä sivuilla (wolfshilfe.de), joita pitää yllä saksalainen yksityishenkilö. Sivulla kerätään rahalahjoituksia sekä ylläpitäjän että Bologovin tileille.

Lisäksi aiheesta kerrotaan englanninkielisellä sivulla (lupuslaetus.org), joita pitää yllä ranskalainen yksityishenkilö. Hän kertoo tehneensä väitöskirjansa Bologovin susi-istutuksista. Myös tällä sivulla voi lahjoittaa rahaa.

Bologov ja kumppanit tekevät mielestään pelkkää hyvää, eivätkä siksi halua peitellä toimintaansa. Bologov on kertonut myös jatkavansa susien istuttamista.

"Siitä hän ei sanonut mitään, että aikooko hän jatkaa niitä Karjalassa. Minun toiveeni on se, että saadaan tämä torpattua viranomaisteitse, koske ei tässä ole mitään järkeä", Kojola sanoo.

Karjalan viranomaisten mukaan susien luvaton istuttaminen on kiellettyä, joten Bologov voi saada tempauksestaan sakot.

Juttua päivitetty torstaina kello 9.30. Vaikka Bologovin sudenkasvatustoiminta on Venäjän lakien mukaista, susien istuttamisella Karjalaan ei ollut lupaa, joten se oli laitonta.

venäjä  susi  karjala 
Viite