Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto

Lapsen etu. Laki varmistaisi, ettei lapsi jää yksin biologisen vanhemman kuoltua. Istockphoto

Lapsen etu. Laki varmistaisi, ettei lapsi jää yksin biologisen vanhemman kuoltua.

Homopareille tulossa perheen sisäinen adoptio-oikeus

20.11.2008 13.52

Jussi Karmala

Rekisteröidyssä parisuhteessa elävät, samaa sukupuolta olevat vanhemmat voivat todennäköisesti pian adoptoida toistensa lapset.

Valtioneuvosto hyväksyi tänään torstaina oikeusministeri Tuija Braxin (vihr) esityksen perheen sisäisestä adoptiosta. Lakiesitys tulee ensi viikolla eduskuntaan.

Adoptiolaki turvaa muun muassa, että lapselle jää toinen juridinen vanhempi, jos hänen biologinen vanhempansa kuolee. Lakia on puuhattu pian 15 vuotta.

”Aika on kulunut, ja kirkkokin on tässä asettunut lapsen puolelle. Nyt ollaan vihdoin siirrytty keskusteluun lapsen oikeuksista eikä enää käydä iänikuista keskustelua vanhempien seksuaalisuudesta”, Brax sanoo.

Laki nostattanee eduskunnassa kiivaan keskustelun, kuten arvoihin ja moraaliin liittyvät lait yleensä. Siitä äänestetään todennäköisesti omantunnon mukaan, eli ilman ryhmäkuria.

”Aikoinaan sukunimilakikin nostatti valtavia puheita, kun ehdotettiin, että nainen saisi naimisiin mennessä pitää oman nimensä. Perhe- ja moraalirakenteet ovat nyt historiallisessa murroksessa”, Brax sanoo.

seksuaalivähemmistöt 
Viite