Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

HS: Kohututkija ei enää tuo susia Suomen rajan tuntumaan

23.4.2012 9.46

Sammeli Heikkinen

Luvattomalla susi-istutuksellaan kohun aiheuttanut venäläinen susitutkija Vladimir Bologov ei aio enää päästää susia luontoon Venäjän Karjalassa. Bologov kertoo asiasta Helsingin Sanomien haastattelussa.

Bologov otti viime kesänä Jaroslavin eläintarhasta kuusi "ylimääräistä" sudenpentua ja vei ne kasvamaan järven saareen muutaman kymmenen kilometrin päähän Suomen rajasta. Bologov ruokki susia saareen, mutta muuten niiden ihmiskontaktit pidettiin ilmeisesti vähissä. Pennut pääsivät jo kesän lopulla uimaan saaresta pois.

Bologovin mukaan kyseessä oli kokeilu, jolla hän halusi selvittää, voiko eläintarhassa syntyneitä sudenpentuja kasvattaa luonnossa ilman aitausta. Bologov ja hänen biologeina työskentelevä perheensä on kasvattanut suurpetoja ja päästänyt niitä vapauteen jo 1990-luvun puolivälistä.

Suomessa Bologivin kokeilu tuli julkisuuteen, kun Maaseudun Tulevaisuus uutisoi siitä alussa. Bologov oli lähettänyt susi-istutuksestaan laajan selvityksen useille suomalaistutkijoille.

Vihreän Langan haastattelema Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen erikoistutkija Ilpo Kojola arvosteli tuolloin Bologovin koetta turhaksi, sillä luontoon päästettyjen susien vaiheita ei voi enää varmasti seurata. Niillä ei ole esimerkiksi satelliittipantoja.

Bologov kertoo Helsingin Sanomille nähneensä vielä tässä kuussa istutuspaikan tienoilla "kaksi tai kolme" sutta, mutta ei täsmennä miten hän tunnisti sudet luontoon päästämikseen yksilöiksi. Lopuista susista ei ole mitään tietoa, Bologov toteaakin lehdelle, että ne ovat voineet mennä vaikka Suomeen.

Koska susia ei ole pannoitettu, varmuutta asiasta ei kuitenkaan siis ole.

Bologovilla ei ollut lupaa susien kuljettamiseen tai vapauttamiseen.

 

venäjä  susi 
Viite