Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Huippuvirkamies SK:ssa: Poliisi ja armeija ovat kaapanneet vallan Suomessa

18.3.2011 9.35

Jukka Vahti

Poliisi ja puolustusvoimat ovat haalineet viime vuosina itselleen huomattavasti valtaa suhteessa poliittisiin päättäjiin, arvioi valtioneuvoston kansliassa valtiosihteerinä pitkään työskennellyt Risto Volanen tänään ilmestyneessä Suomen Kuvalehdessä.

Volasen mukaan sotilas- ja poliisijohdon itsenäisyys voi sotkea valtion kriisijohtamista ja johtaa puolustusvoimissa maavoimien ja aluepuolustuksen alasajoon. Volasen mielestä esimerkiksi puolustusministeriön ja sen puolustusasiain komitean tehtäviä laajennettiin vuoden 2004 tsunamin jälkeen juridisesti kyseenalaisesti.

"Puolustusministeriö teki ison aluevaltauksen kenenkään huomaamatta", Volanen sanoo SK:ssa.

Muutoksen taustalla on Volasen arvion mukaan vuonna 2000 muuttunut perustuslaki, jossa sotilashallintoasioiden lisäksi myös sotilaskäskyasiat tuotiin entistä tarkemman parlamentaarisen valvonnan piiriin presidentin käskyvallan alta. Tämän vuoksi armeijaa ohjattiin kahdelta taholta, ja sotilaat käyttivät tilannetta edukseen.

Poliisihallinto saa Volasenlta pyyhkeitä muun muassa Arctic Sea-aluksen kaappauksen hoidosta.

"Poliisihallinto yksinkertaisesti kieltäytyi noudattamasta pääministerin ohjeita ja antamasta hänelle ja hallitukselle tietoja Arctic Sea -tapauksesta", Volanen sanoi.

Risto Volanen työskenteli pääministeri Matti Vanhasen valtiosihteerinä seitsemän vuotta.

armeija  poliisi 
Viite