Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Huonoja uutisia tiedemiehiltä: ”Vakava uhkatekijä” aiempaakin todennäköisempi

25.6.2012 12.34

Lasse Leipola

Merenpinta noussee merkittävästi, vaikka ilmastonlämpeneminen saataisiin rajoitettua kahteen asteeseen. Näin arvioi tuore Nature Climate Change -lehdessä julkaistu tutkimus, johon on osallistunut myös Aalto-yliopiston geodesian professori Martin Vermeer.

Tutkimuksen mukaan merenpinta nousee 1,5–4,0 metriä vuoteen 2300 mennessä, vaikka ilmastonmuutos saataisiin rajoitettua kriittisenä pidettyyn kahteen asteeseen. Paras arvio on 2,7 metriä. Kolmen asteen nousu tietäisi jo noin 3,5 metrin nousua.

”Merenpinnan nousua on vaikea arvioida, mutta se on ilmastonmuutoksen aiheuttama vakava uhkatekijä. Koska maailman jää- ja vesimassat reagoivat niin hitaasti ilmaston lämpenemiseen, päästömme tänään määrittävät merenpinnan tasoa vuosisadoiksi eteenpäin”, tutkimuksen pääkirjoittaja Michiel Schaeffer Wageningenin yliopistolta sanoo Aalto-yliopiston tiedotteessa.

Hänen mukaansa voimakkaat päästövähennykset voivan kuitenkin hidastaa huomattavasti tai jopa pysäyttää merenpinnan nousun tarkasteluajanjakson aikana. Jos tähän ei päästä voivat seuraukset olla todella vakavat.

”On osoitettu, että esimerkiksi New Yorkissa yhden metrin merenpinnan nousua saattaa lyhentää vakavien tulvien toistuvuusaikaa sadasta vuodesta kolmeen vuoteen”, sanoo Stefan Rahmstorf Potsdamin ilmastovaikutusten tutkimuslaitoksesta.

Suomalaiset ovat kuitenkin Aalto-yliopiston Vermeerin mukaan suhteellisen turvallisessa asemassa.

”Suomessa olemme onnekkaita, sillä maan kohoaminen kompensoi tai paikoin jopa ylikompensoi merenpinnan nousua”, Vermeer sanoo.
Viite