Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hurja visio: Tulevaisuuden ydinreaktorit kulkevat rekan kyydissä

18.3.2011 13.00

Anu-Elina Lehti

Jääkaapin kokoinen minireaktori, jolla voi tuottaa sähköt 20 000 ihmisen pikkukaupungille. Ydinvoimalla käyvä auto. Nämä visiot eivät ole 1950-luvulta tai Aku Ankasta: yhdysvaltalaisyritys Hyperion Power Generation Inc:n on kehittänyt uudenlaisen ydinvoimapatterin, joka on kuin ydinvoimalan reaktori pienoiskoossa.

Japanin tapahtumien takia kansalaiset suhtautuvat ydinvoimaan kriittisemmin kuin aikaisemmin, mutta samaan aikaan tutkijat ja yritykset valmistelevat ydinvoiman tuomista ihmisten arkeen mullistavalla tavalla.

Hyperion Power Generation Inc:n ydinreaktori tuottaa 25 megawattia sähköä, eli noin yksi neljä kymmenesosaa siitä, mitä tavanomainen ydinraktori. Ydinvoimapatteri ei vielä sovellu autoihin, mutta sitä kaavaillaan alle 20 000 asukkaan kaupunkien, suurten laivojen ja armeijan käyttöön. Minireaktorin etuja on sen pienuus, halpuus ja liikuteltavuus.

”Me olemme ydinreaktoreiden Iphone”, Hyperion Powerin toimitusjohtaja John Deal hehkutti maaliskuussa Time-lehdelle.

Minireaktori-idea ei ole uusi. Jo 1950-luvun alussa ydinvoimaoptimistit haaveilivat maailmasta, joka pyörisi pienten ydinreaktoreiden avulla.

Osa energia-alan ihmisistä jakaa Dealin innostuksen. Kasvava huoli hiilidioksidipäästöistä on lisännyt kiinnostusta ydinvoimaa kohtaan.

Hyperion Power Generation kerää yhä pääomaa sijoittajilta eikä ole vielä saanut lupaa rakentaa minireaktoria minnekään. Deal arvioi, että ensimmäinen projekti saadaan käyntiin viiden vuoden sisällä. Se rakennetaan Yhdysvaltojen tiukan lainsäädännön vuoksi maan ulkopuolelle. Deal toivoo myyvänsä tulevaisuudessa reaktoreita muun muassa Keniaan, Kambodzaan ja Saudi-Arabiaan.

Pienet liikuteltavat reaktorit voitaisiin myydä valmiiksi koottuina, mikä pitäisi hinnat alhaisina. Hyperion arvioi pienen reaktorin rakennuskustannuksiksi sata miljoonaa dollaria. Reaktorin ylläpitoon tarvitaan 25 työntekijää. Tavanomaisen reaktorin rakentaminen maksaa noin kuusi miljardia dollaria ja sen ylläpitoon tarvitaan 300 työntekijää.

Ympäristöihmiset ovat minireaktoreista kauhuissaan. Reaktorit ovat niin pieniä, että ne voidaan kuljettaa tavallisen rekka-auton lastissa. Tämän vuoksi esimerkiksi Greenpeace pelkää minireaktoreiden kasvattavan terrorismin ja ydinsodan riskiä. Epäilyksiä lisää se, että Hyperion Power Generation käy jatkuvasti neuvotteluja valtioiden kanssa, joiden poliittinen tilanne on epävakaa.

Säteilyturvakeskuksen ryhmäpäällilkkö Keijo Valtonen tuntee amerikkalaisen yrityksen hyvin. Yrityksen edustaja oli tiedustellut Valtoselta, millä edellytyksin minireaktori saataisiin lisensoitua Suomeen.

”En näe mitään eroa siihen, onko kyseessä iso vai pieni reaktori, meillähän on olemassa tietyt kansalliset vaatimukset millä reaktoreita rakennetaan. Ei ole olemassa oikotietä onneen.”

Millaiset ovat pienen reaktorin päästöriskit?

”En muista nähneeni yhtään minireaktorille tehtyä riskianalyysia, joten on vaikea sanoa, minkälaiset mahdolliset päästöriskit olisivat. Potentiaali on kuitenkin pienempi kuin normaalikokoisessa reaktorissa.”

ydinvoima 
Viite