Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Dominion

Kewauneen ydinvoimala.
Purkutyömaa. Kewauneen ydinvoimala ajetaan alas ensi keväänä.Dominion

Purkutyömaa. Kewauneen ydinvoimala ajetaan alas ensi keväänä.

Hyytyykö ydinvoiman renessanssi halpaan kaasuun?

23.10.2012 10.37

Lasse Leipola

Viime vuosina uutta nousua tavoitellut ydinvoimateollisuus kamppailee Yhdysvalloissa lisääntyneen maakaasutuotannon aiheuttaman sähköalen kanssa.

Yhdysvalloissa myönnettiin viime helmikuussa ensimmäinen uusin ydinvoimalalupa yli 30 vuoteen, mutta uudet keräysmenetelmät ovat laskeneet maakaasun hintaa niin paljon, että ydinvoiman kannattavuutta ollaan kyseenalaistamassa.

Vaikka sähkön tuottamisen hinta ydinvoimaloissa on kilpailukykyinen maakaasun kanssa, voi ongelmia tulla, kun tarvitaan suurempia investointeja esimerkiksi huoltotoimenpiteisiin.

”Osa ydinvoimaloista ei tule olemaan käytössä koko 60-vuotista lupakauttaan, jos nykyiset ennusteet maakaasun hinnasta osoittautuvat oikeiksi”, sanoo energiapolitiikan professori Peter Bradford uutistoimisto Reutersille.

Eilen maanantaina energiayhtiö Dominion ilmoitti sulkevansa Kewauneen ydinvoimalan. Voimala, jonka käyttöluvat ulottuisivat vuoteen 2033, on ollut myynnissä viime vuoden elokuusta lähtien, mutta ostajaa ei ole löytynyt.

”Tilanne Kewauneessa on ainutlaatuinen eikä heijasta ydinteollisuuden yleistä tilaa. Maan energiatarve on vaikea täyttää, varsinkin turvallisesti ja edullisesti, ilman ydinvoimaa”, toimitusjohtaja Thomas F. Farrell sanoo yhtiön tiedotteessa.

ydinvoima 
Viite