Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Natalia Baer

Ilkka Hanski.
Luonnon puolesta. Akatemiaprofessori Ilkka Hanski toivoo, että metsäenergiaa edistetään maltilla.Natalia Baer

Luonnon puolesta. Akatemiaprofessori Ilkka Hanski toivoo, että metsäenergiaa edistetään maltilla.

Ilkka Hanski valittiin Yhdysvaltain tiedeakatemiaan

29.4.2010 10.42

Lasse Leipola

Akatemiaprofessori Ilkka Hanski valittiin tällä viikolla Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian jäseneksi.

”Tämä on yllättävä, suuri kunnia sekä tunnustus suomalaiselle tiedeyhteisölle. Kyseessä on kuitenkin brittiläisen Royal Societyn ohella toinen maailman merkittävimmistä tiedeakatemioista”, Hanski sanoo.

Hanskista, joka on myös Royal Societyn jäsen, tuli valinnan myötä vasta toinen Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian suomalaisjäsen. Aivotutkija Riitta Hari valittiin akatemiaan vuonna 2004.

Komealta kuulostavalla jäsenyydellä ei kuitenkaan Hanskin mukaan ole suuria käytännön vaikutuksia.

”Siihen kuuluu joitain jäsenetuja, kuten akatemian julkaisema lehti. Tiedemaailma on jo valtavan verkostoitunut, joten siinä mielessä tällä ei ole suurta merkitystä.”

Hanski on yksi maailman johtavia metapopulaatio- ja evoluutiobiologian tutkijoista. Yksi hänen tutkimuskohteistaan on pohjoisten metsien biodiversiteetti, joka on noussut viime viikkoina esille. Hallituksen esittelemän niin sanotun risupaketin tavoitteena on lisätä metsien energiakäyttöä.

”Puubiomassan käyttö energialähteenä on Suomessa perusteltua. Jos sitä kuitenkin lähdetään toteuttamaan muusta välittämättä, tulos on monimuotoisuuden ja ekologisen kierron kannalta aivan karmea.”

Hän toivoo, että asiasta tehdään perusteellisia selvityksiä ennen kuin risupakettia ryhdytään toteuttamaan.

”Joillakin poliitikoilla voi olla harhaisia käsityksiä, että jos metsä kasvaa sata miljoonaa mottia vuodessa, se on kaikki otettavissa. Näin ei tietenkään ole.”

luonnonsuojelu  metsät 


Lisää aiheesta:



Viite