Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilmanlaatu vaihtelee rajusti – professori kannustaa tarkempaan seurantaan

18.10.2012 12.03

Lasse Leipola

Muun muassa biopolttoaineiden yleistyminen ja liikennemäärien kasvu aiheuttavat aiempaa todennäköisemmin nopeita muutoksia ilman pienhiukkaspitoisuuksiin, varoittaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Risto Hiilamo.

Energiantuotannossa biomassan polttaminen kasvattaa muun muassa ultrapienten tuhkahiukkasten määrää. Liikenteessä on puolestaan ongelmana liikennemäärien kasvu, jonka vuoksi pienipäästöisiä nykyautoja on enemmän ja ne seisovat ruuhkissa pidempään.

”On hyvä seurata pienhiukkaspäästöjä entistä tarkemmin, jotta tiedetään, mihin ollaan menossa”, Hiilamo sanoi Gasumin järjestämässä tilaisuudessa tänään torstaina.

Hänen mukaansa moderneilla mittauslaitteilla saadaankin ajantasaista tietoa ja tarkkaa tietoa hiukkasmääristä sekä niiden laadusta, jonka avulla voidaan päätellä, mistä ne ovat peräisin.

Hiilamo muistutti myös, ettei pienhiukkaspäästöjen suhteen ole mitään turvallisia raja-arvoja vaan haitalliset terveysvaikutukset lisääntyvät aina pitoisuuksien noustessa. Euroopan ympäristökeskus varoitti syyskuussa, että ilmansaasteet lyhentävät eurooppalaisten elinikää jopa kahdella vuodella.

Gasum esitteli tänään innovaatiokilpailun, jonka ideana on parantaa ilmanlaatua ideoimalla uusia käyttötapoja maa- ja biokaasulle. Kaikille avoimen kilpailun pääpalkinto on suuruudeltaan 50 000–100 000 euroa ja se jaetaan ensi vuoden kesäkuussa.

terveys  ilmanlaatu 
Viite