Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Noora Jussila

Cancún.
Loppurutistus. Suomi on tyytyväinen Meksikon esittämään luonnokseen.Noora Jussila

Loppurutistus. Suomi on tyytyväinen Meksikon esittämään luonnokseen.

Ilmastokokous venyy, Lehtomäki tyytyväinen luonnokseen

11.12.2010 9.07

Noora Jussila

Cancúnin ilmastokokous venähtää Meksikon aikaa pitkälle lauantain puolelle. Puheenjohtajamaa Meksikon sopimusluonnokset saapuivat neuvottelijoiden pöydille perjantaiaamupäivän sijaan vasta iltapäivästä.

Puoli yhdeksän maissa illalla paikallista aikaa alkanut kokous nostatti heti alkuun valtaisat aplodit ja suosionosoitukset. Lähes koko istuntosali osoitti suosiotaan seisaaltaan. Viime vuoden Kööpenhaminan kokouksesta poiketen istuntosaliin pääsivät myös järjestöjen ja median edustajat. Tulijoita riitti tungokseksi asti ja jopa osa neuvottelijoista juuttui ruuhkiin istuntosalin ulkopuolelle.

Puheenvuoroissaan maat tuntuivat jakautuvan selvästi kahtia. Suurin osa aloitti puheenvuoronsa kiittämällä Meksikoa läpinäkyvästä ja kaikkia osallistavasta prosessista. Suuri osa puhujista piti Meksikon luonnosta hyvänä ja olisi ollut valmis hyväksymään sen sellaisenaan.

Muun muassa Bolivia ja Venezuela kuitenkin kokivat joidenkin maiden jääneen varjoon päätöksenteossa. Venezuela halusi, että luonnoksen käsittelyä jatketaan, ja sai tähän vahvan tuen Saudi-Arabialta.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen (kesk) mukaan Meksikon antama luonnos on ”puhdas luonnos”.

”Jos tähän halutaan tehdä isompia muutoksia, niin homma leviää helposti. Tämä on sellainen teksti, että se pitää joko ottaa tai jättää sellaisenaan”, Lehtomäki sanoi.

Luonnos sisältää Lehtomäen mukaan tärkeitä osioita, kuten metsäkatoon puuttuvan REDD plussan, ilmastorahaston perustamisen ja toimenpiteiden raportoinnin ja verifioinnin. Myös Kööpenhaminan sitoumuksessa annetut päästövähennystarjoukset on luonnoksessa ankkuroitu neuvotteluteksteihin.

”Tätä voidaan pitää tasapainoisena tuloksena. Kioton osalta luonnos on pehmeä, sillä päätös toisesta velvoitekaudesta jää tästä pois.”

Luonnosten käsittelyä siis jatketaan ryhmissä ja lopputulosta kokoukselta voidaan odottaa lauantain aikana.

ilmastoneuvottelut 




Viite