Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilmastolaki etenee: Nyt kysytään kansalaisilta

5.6.2012 10.33

Lasse Leipola

Ilmastolaki toisi suunnitelmallisuutta Suomen ilmastopolitiikkaan, arvioidaan ympäristöministeriön tilaamassa esiselvityksessä.

Sen mukaan lakiin tulisi kirjata 80 prosentin päästövähennys vuoteen 2050 mennessä. Erityisesti päästökaupan ulkopuolisiin päästöihin kohdistuvan lain on tarkoitus ohjata päästökehitystä kohti tavoitetta. Lisäksi hallitus velvoitettaisiin raportoimaan eduskunnalle ilmastopolitiikan toteutumisesta, minkä toivotaan parantavan ilmastopolitiikan jatkuvuutta hallituskausien välillä.

Ilmastolain valmistelu- ja selvitystyö on osa hallitusohjelmaa, mutta sen säätämisestä tarvitaan hallituksen erillinen päätös. Ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr) mukaan hallituksessa on vahva sitoumus ilmastolain valmistelemiseksi.

”Siitä, millainen ilmastolaki olisi hyvä, voi eri puolueilla olla erilaisia näkemyksiä. Joissain puolueissa on esimerkiksi enemmän huolta siitä, millaisia vaikutuksia lailla on elinkeinoelämään. Toivottavasti tästä käynnistyy julkinen keskustelu aiheesta”, Niinistö sanoo.

Hän muistuttaa, että ilmastopolitiikan suunnitelmallisuus auttaa myös teollisuutta hahmottamaan tulevaa.

Seuraavassa vaiheessa ympäristöministeriö kuuntelee kansallista ilmastopaneelia ja muita asiantuntijoita sekä kysyy kansalaisten mielipidettä Ota kantaa -verkkopalvelussa. Hallitus linjaa valmistelun jatkoa loppuvuodesta ja laki on määrä saada hyväksyttyä hallituskauden loppuun mennessä.

Juttua on päivitetty kello 11.56.

ilmastolaki 
Viite