Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilmaston lämpeneminen kiristää ihmisten välejä

5.8.2013 15.04

Lasse Leipola

Äärimmäiset sääilmiöt kuten helleaallot tai rankkasateet kasvattavat erilaisen häiriökäyttäytymisen todennäköisyyttä. Princetonin ja Berkeleyn yliopistojen tutkijat esittävät tiedelehti Sciencessa julkaistussa artikkelissa, että erilaiset ihmisten väliset konfliktit yleistyvät ilmastonmuutoksen edetessä.

”Tähän asti ihmiset ovat olleet skeptisiä yksittäisten tutkimuksien tuloksista. Mutta kun näitä töitä katsotaan kokonaisuutena, voidaan nähdä, että kyseessä on hyvin yleinen ilmiö. Kyseessä on enemmän sääntö kuin poikkeus”, tutkija Solomon Hsiang Princetonin tiedotteessa.

Tutkimuksessa yhdisteltiin tietoa 60:stä väkivaltaisuuksien ja säätilojen yhteyttä selvittäneestä tutkimuksesta. Muun muassa arkeologian, kriminologian, taloustieteen ja psykologian tieteenaloihin kuuluneet tutkimukset kattoivat viimeiset 12 000 vuotta. Näiden perusteella kuumuus tai rankkasateet kasvattavat mellakoiden, sisällissodan, etnisten konfliktien sekä hieman vähemmän raiskausten, murhien tai pahoinpitelyiden todennäköisyyttä.

Tutkimuksen perusteella ilmasto ei ole väkivaltaisuuksien ainoa tai ensisijainen syy, mutta sen sosiaalisia jännitteitä kiristävä vaikutus on kiistämätön.

ilmastonmuutos  rikollisuus  sodat 
Viite