Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Barry Bahler/FEMA (Wikimedia Commons)

Tulva Floridassa.
Vesi nousee. Trooppinen myrsky Fay nosti meriveden floridalaisten pihoihin elokuussa 2008.Barry Bahler/FEMA (Wikimedia Commons)

Vesi nousee. Trooppinen myrsky Fay nosti meriveden floridalaisten pihoihin elokuussa 2008.

Ilmaston lämpeneminen nostaa merenpintaa yli kaksi metriä per aste

16.7.2013 8.29

Lasse Leipola

Ilmaston lämpeneminen nostaa pitkällä aikavälillä merenpintaa hieman yli kahdella metrillä jokaista lämpöastetta kohden, arvioidaan Potsdamissa sijaitsevan Climate Impact Research -laitoksen tuoreessa tutkimuksessa, joka on esitelty Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa.

Tuore tutkimus tukee nykyistä käsitystä, jonka mukaan merenpinta nousisi tällä vuosisadalla pahimpien uhkakuvien sijaan "vain" vajaan metrin. Nousu ei kuitenkaan sen jälkeen pysähdy.

"Fossiilisten polttoaineiden polttamisesta syntyvä hiilidioksidi pysyy ilmakehässä hirvittävän pitkään. Tämän vuoksi myös sen aiheuttama lämpeneminen jatkuu", johtava tutkija Anders Levermann sanoo  laitoksen sivuilla.

Hänen mukaansa ongelma on se, että merten ja jäätiköiden massa on niin valtava, että kun ne kertaalleen lämmitetään pois tasapainosta, kehitystä on mahdotonta pysäyttää.

Tutkimuksen mukaan merten lämpötilalaajeneminen ja vuoristojäätiköiden sulaminen ovat toistaiseksi merkittävimmät merenpintaa nostavat tekijät, mutta seuraavan kahden vuosituhannen aikana suurin vaikutus on Grönlannin ja Etelämantereen jäätiköillä. Etelämantereen osuuden merenpinnan noususta arvioidaan nousevat nykyisestä 10 prosentista 50 prosenttiin.

"Jatkuvaa merenpinnan nousua ei voida välttää ellei globaali keskilämpötila käänny laskuun. Tämän vuoksi voimme olla aivan varmoja, että nousuun on sopeuduttava. Merenpinnan nousu voi olla nyt hidasta sillä aikajänteellä, jolla äänestämme päättäjiä valtaan, mutta se on väistämätöntä ja sen vuoksi erittäin olennaista lähes kaikelle mitä rakennamme rannikoille vielä monen sukupolvan ajan", Levermann sanoo.

ilmastonmuutos  meret 




Viite