Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilmaston väliaikainen viileneminen voi viedä terän ilmastotyöltä

12.5.2008 12.34

Lasse Leipola

ilmasto viilenee lähivuosina, kertoo Nature-lehti. Saksalaisen tutkimusryhmän mukaan muun muassa merivirtojen muutokset viilentävät planeettaa vuoteen 2015 saakka.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tiedemiehet pelkäävät, että mahdollinen viileneminen lähivuosina vie terän ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi tehtävältä työltä.

Ilmatieteenlaitoksen tutkija Kimmo Ruosteenoja ei ole tutustunut kyseiseen tutkimukseen, mutta ei pidä sitä mitenkään käänteentekevänä. Hänen mukaansa tutkimustulokset eivät syö ilmastomallien uskottavuutta.

”Se mitä tapahtuu tämän päivän ja vuoden 2015 välillä on toisarvoista, mutta se mitä tapahtuu tulevina vuosikymmeninä on tärkeää”, Ruosteenoja toteaa.

Ruosteenojan mukaan yksittäisissä ennusteissa esiintyy aina luonnollista vaihtelua ja viilenemisjaksoja.

"Mutta kun tarpeeksi monta tulosta niputetaan yhteen, saadaan selkeästi nouseva kuvaaja."

Mikäli arvio ilmaston hetkellisestä viilenemisestä toteutuu, jotkut varmasti käyttävät sitä omien tarkoitusperiensä ajamiseen, Ruosteenoja pelkää.

"Arvion toteutuminen ei kuitenkaan muuta kokonaiskuvaa siitä, että ilmasto lämpenee."

Realclimate-sivustolla kuusi tutkijaa ehdottaa Naturen artikkelin kirjoittajille vedonlyöntiä siitä, että maapallon keskilämpötilat vuosina 2000–2010 ja 2005–2015 ovat korkeammat kuin 1994–2004.

ilmastonmuutos 
Viite