Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilmastonmuutoksen kakkossija meni uusiksi

16.1.2013 9.11

Lasse Leipola

Musta hiili lämmittää ilmastoa huomattavasti luultua enemmän. Nelivuotinen kansainvälinen tutkimus, jonka tulokset julkaistiin tiistaina Journal of Geophysical Researhc: Atmospheres -lehdessä, nostaa mustan hiilen metaanin ohi toiseksi merkittävimmäksi ilmaston lämmittäjäksi hiilidioksidin jälkeen.

Mustaa hiiltä, eli epäorgaanisen hiilen noki, syntyy paitsi metsäpaloista, kaskeamisesta ja kulotuksesta myös fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Sen ilmastoa lämmittävä vaikutus on välitöntä ja lyhytaikaista, joten päästöleikkaukset vaikuttaisivat välittömästi.

”Tämä uraauurtava arvio osoittaa, että mahdollisuus hidastaa lämpenemistä mustan hiilen päästöjä leikkaamalla on paljon aiemmin luultua suurempi”, sanoo raportin arvioinut Durwood Zaelke johtamansa IGSD:n tiedotteessa.

Hän muistutti, että sen lisäksi, että musta hiili lämmittää ilmastoa, se aiheuttaa vuosittain yli miljoonan ihmisen kuoleman hengityselinten sairauksiin. Luvun arvioidaan nousevan 3,6 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä.

”Nopeat leikkaukset mustan hiilen ja muiden lyhytikäisten ilmastosaasteiden päästöihin ovat tärkeitä sekä ilmastonmuutoksen hidastamisen että siihen sopeutumisen kannalta, koska ne voivat nopeasti puolittaa lämpenemisvauhdin ja vähentää vaikutuksia merkittävästi lähivuosikymmenten aikana”, Zaelke sanoo.

”Menestys rakentaisi myös luottamusta siihen, että energiatuotannon hiilidioksidipäästöt on saatava kuriin, mikä ratkaisevan tärkeää turvallisen ilmaston kannalta.”

Selvitystä kommentoinut YK:n ympäristöohjelma UNEP:in johtaja Achim Steiner kannustikin maita, yrityksiä ja järjestöjä liittymään Climate and Clean Air -koalitioon, jonka yksi tärkeimmistä tavoitteista on vähentää mustan hiilen päästöjä. Suomi on yksi 25:stä viime helmikuussa perustettuun koalitioon liittyneestä maasta.

ilmastonmuutos 
Viite