Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

United States Department of Energy / Wikimedia

Hiilen kierto graafissa.
Maan verta. Ihmisen aiheuttamat päästöt ovat vain pieni osa hiilen kiertoa, mutta ne ovat suistaneet tilanteen epätasapainoon.United States Department of Energy / Wikimedia

Maan verta. Ihmisen aiheuttamat päästöt ovat vain pieni osa hiilen kiertoa, mutta ne ovat suistaneet tilanteen epätasapainoon.

Ilmastonmuutoksen vaikutus hiilikiertoon vaihtelee alueellisesti

6.3.2014 10.13

Lasse Leipola

Tuoreen tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos sekoittaa vuorokausittaisia sään vaihteluita eri tavoin eri alueilla, mikä vaikuttaa erityisesti hiilinieluihin. Oklahoman yliopistossa tehty tutkimus on julkaistu Nature Geosciencessa.

Tutkimuksessa muistutetaan, että tähän asti tutkimuksessa on oletettu ilmastonmuutoksen vaikuttavan samalla tavalla eri alueiden hiilen kiertoon. Siinä todetaankin. että ilmastonmuutoksen aiheuttamia paikallisia muutoksia tulisi tutkia lisää, jotta ne voitaisiin huomioida ruokatuotannossa, hiilidioksidin talteenotossa sekä ilmastopolitiikassa.

Viiden vuosikymmenen satelliittidataan, simuloituihin malleihin ja paikan päällä tehtyihin havaintoihin perustuvan tutkimuksen mukaan lämpeneminen vaikuttaa eri tavoin eri alueilla päivä- ja yölämpötiloihin, minkä seurauksena hiilen kiertokulku muuttuu eri tavoin.

Yleisesti ottaen yölämpötilat tulevat nousemaan päivälämpötiloja enemmän, mikä pienentää kasveihin sitoutuvan hiilidioksidin määrää kaikkialla paitsi aroilla. Päivälämpötilojen nousu kasvattaa puolestaan tundran ja pohjoisten metsien hiilinielua.

ilmastonmuutos  tiede 




Viite