Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilmastonmuutos lisää tappavan otsonin määrää

27.9.2011 10.41

Lasse Leipola

Otsonin aiheuttamat kuolemat lisääntyvät ilmastonmuutoksen myötä, arvioi tuore tutkimus.

Otsonia, joka yläilmakehässä suojaa auringon haitalliselta ultraviolettisäteilyltä, pidetään alailmakehässä pienhiukkasten jälkeen eniten terveyteen vaikuttavana ilmansaasteena. Otsoni pääsee hengitettäessä keuhkorakkuloihin, jolloin se ärsyttää keuhkojen limakalvoja ja vaurioittaa keuhkokudosta. Otsonin aiheuttamiin sairauksiin on arvioitu kuolevan jopa kymmeniätuhansia ihmisiä Euroopassa.

”Otsonin muodostuminen maan tasolla lisääntyy ilmastonmuutoksen myötä. Tutkimuksemme tulokset osoittavat, millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksella voi olla otsonitasoon ja kuinka tämä muutos vaikuttaa eurooppalaisten terveyteen”, tutkija Hans Orru sanoo asiasta annetussa tiedotteessa.

Tänään tiistaina Amsterdamissa esiteltävän tutkimuksen mukaan vaikutus on suurin Belgiassa, Ranskassa, Espanjassa ja Portugalissa, joissa kuolemat lisääntyvät 10–14 prosenttia seuraavan 50 vuoden aikana. Pohjois-Euroopassa kuolemien määrä saattaa jopa laskea.

Tänään julkaistu tutkimus on osa ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksia selvittävää hanketta, jota johdetaan Uumajan yliopistolta Ruotsista. Sen tavoitteena on helpottaa ilmastonmuutoksen edellyttämiä muutoksia terveydenhuollossa.

ilmastonmuutos  terveys 
Viite