Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ilmastonmuutos on yhä harvemmin uutinen

4.1.2012 15.25

Lasse Leipola

Median kiinnostus ilmastonmuutosta kohtaan on laskussa – ainakin Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Asiasta kerrotaan Daily Climate -sivustolla.

Coloradon yliopistolla on seurattu viiden suuren sanomalehden uutisia ja mielipidekirjoituksia ilmastonmuutoksesta. Vuonna 2011 juttuja julkaistiin 20 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2010 ja peräti 42 prosenttia vähemmän kuin huippuvuonna 2009, jolloin järjestettiin muun muassa runsaasti huomiota kerännyt Kööpenhaminan ilmastokokous.

Philadelphialaisen Drexel-yliopiston professori Robert Brulle on puolestaan seurannut kolmen televisiokanavan ilmastouutisointia 1980-luvulta asti. Televisiossa huippuvuosi oli 2007, jolloin kolmen kanavan ilmastoseuranta kesti yhteensä 386 minuuttia. Viime vuonna ilmastoasioita uutisoitiin vain 32,5 minuutin ajan.

Pew-tutkimuskeskuksen mukaan myös amerikkalaisten huolestuneisuus ilmastonmuutoksesta on hieman vähentynyt viime vuosina.

”Ihmiset arvioivat asioiden tärkeydet otsikoiden perusteella, eivät niinkään sen perusteella, mitä jutuissa sanotaan”, kommentoi Brulle.

Daily Climaten mukaan Britannian yleisradioyhtiö BBC:n ilmastouutisointi väheni viime vuonna 30 prosenttia vuoteen 2010 verrattuna. Samana aikana uutistoimisto Reutersin ilmastoaiheet vähenivät peräti 27 prosenttia.
Viite