Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Auringonkukkia.
Tulevaisuuden kasvi. Auringonkukka viihtyy lämpimämmässä Suomessa entistä paremmin. SXC

Tulevaisuuden kasvi. Auringonkukka viihtyy lämpimämmässä Suomessa entistä paremmin.

Ilmastonmuutos parantaa hampun ja rapsin oloja Suomessa

16.3.2009 14.58

Vihreä Lanka

Ilmastonmuutos pidentää kasvukautta ja parantaa syysviljelyn mahdollisuuksia. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT on tutkinut, miten ilmaston lämpeneminen muuttaa maanviljelyn edellytyksiä Suomessa.

”Parin vuosikymmenen kuluttua Oulun korkeudella on mahdollista korjata jopa samankokoisia ohrasatoja kuin Etelä-Suomessa nyt. Lisäksi vähän viljeltyjen lajien, kuten rapsin, herneen ja härkäpavun tuotanto voi kasvaa laajaksi”, sanoo ILMASOPU-hanketta johtava Pirjo Peltonen-Sainio.

Myös tattarin, pellavan, hampun, auringonkukan ja lupiinin viljelyedellytykset paranevat MTT:n tekemän arvion mukaan.

”Kuluvan vuosisadan jälkipuoliskolla Suomen talvet leudontuvat samanlaisiksi kuin nykyään Etelä-Ruotsissa ja Tanskassa. Näillä alueilla yleisesti viljellyt, kevätmuotojaan enemmän satoa tuottavat syysrapsi, -ohra ja -kaura rantautunevat myös Suomeen vuosisadan puolivälin jälkeen”, Peltonen-Sainio sanoo.

MTT:n kartoituksen perusteella Suomen peltojen lajisto voisi olla merkittävästi nykyistä monimuotoisempi.

Peltonen-Sainio kuitenkin muistuttaa, että peltoviljelyn tuotantokyvyn parantuminen edellyttää myös sopeutumisstrategioita, joissa muun muassa jalostetaan sopivia lajikkeita, varaudutaan kuivuuteen, lisääntyneeseen ravinteiden tarpeeseen ja sään ääri-ilmiöihin sekä uusiin tuholaisiin.

ilmastonmuutos  maatalous 
Viite