Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nasa/Flickr (CC-BY)

Eyjafjallajökull.
Eyjafjallajökull. Nasan lauantaina ottama satelliittikuva Euroopan lentoliikennettä sekoittavasta tulivuoresta.Nasa/Flickr (CC-BY)

Eyjafjallajökull. Nasan lauantaina ottama satelliittikuva Euroopan lentoliikennettä sekoittavasta tulivuoresta.

Ilmastonmuutos saattaa lisätä purkauksia Islannissa

19.4.2010 13.29

Lasse Leipola

Ilmastonmuutos ja jäätikköjen sulaminen voi tulevaisuudessa lisätä tulivuorenpurkauksia Islannissa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

”Ilmaston lämpeneminen sulattaa jäätä, ja se voi vaikuttaa magman liikkeeseen”, Islannin yliopiston vulkanologi Freysteinn Sigmundsson sanoo.

Jäätikköjen pieneneminen vähentää maankuoreen kohdistuvaan painetta ja voi siten vapauttaa magmaa. Jäätikköjen massasta aiheutuva paine voi pitää kuumankin kiven kiinteänä, mutta kun paine jään sulaessa vähenee, alkaa kivi sulaa.

Sigmundsson kuitenkin korostaa, ettei lentoliikennettä sekoittava Eyjafjallajökullin purkaus johdu ilmastonmuutoksesta, sillä sen päällä oleva jäätikkö on varsin pieni.

Sen sijaan esimerkiksi Islannin suurimman jäätikön, Vatnajökullin sulamisesta johtuva keveneminen nostaa maan pintaa vuosittain 25 milliä. Tutkijoiden mukaan kevenemisen myötä jäätikön alle on muodostunut 1,4 kuutiokilometriä magmaa viimeisen sadan vuoden aikana.

Vulkaaninen aktiivisuus lisääntyi jääkauden päättyessä 10 000 vuotta sitten. Tutkijat arvelevat, että kyse ei ole sattumasta vaan juuri jäämassan vähenemisestä vulkaanisilla alueilla.

Muita alueita, joilla ilmastonmuutos saattaa aiheuttaa tulivuorenpurkauksia tai maanjäristyksiä ovat Etelämanner, Alaska ja Etelä-Amerikan Patagonia.

ilmastonmuutos  lentäminen 
Viite