Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Juhsta / Wikimedia Commons (CC)

Peltoa.
Muutoksen varjot. Ilmastonmuutos hankaloittaa kotimaista ruokatuotantoa.Juhsta / Wikimedia Commons (CC)

Muutoksen varjot. Ilmastonmuutos hankaloittaa kotimaista ruokatuotantoa.

Ilmastonmuutos tietää vaikeuksia myös suomalaisille viljelijöille

17.1.2014 9.55

Lasse Leipola

Ilmastonmuutos aiheuttaa ongelmia myös suomalaiselle maataloudelle, vaikka usein oletetaan, että lämpenemisestä olisi lähinnä hyötyä. Asiaan on selvitetty Suomen Akatemian tutkimushankkeessa.

”Viljely tulee vaativammaksi alkukesän kuivuuden, korjuukauden sateiden sekä lisääntyvien kasvitautien ja tuholaisten lisääntymisen takia”, sanoo maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n professori Heikki Lehtonen Suomen Akatemian tiedotteessa.

Hänen mukaansa vaikeuksien voittaminen aiheuttaa lisäkustannuksia, vaikka aiempaa korkeammat viljan hinnat antavatkin viljelijöille mahdollisuuksia.

”Toisaalta hintojen voimakas vaihtelu lisää viljelijöiden riskejä ja heikentää niiden investointien ja toimien kannattavuutta, jotka johtaisivat korkeampiin satoihin pitenevässä kasvukaudessa. Markkinat ja maatalouspolitiikka vaikuttavat sopeutumiseen ja tuleviin satoihin.”

Ilmastonmuutoksen suorien vaikutuksien lisäksi kotimaiseen maatalouteen voi vaikuttaa tulevaisuudessa myös kysynnän muuttumien aiempaa vastuullisemmaksi, jolloin esimerkiksi lihan ja maidon kysyntä laskee.

”Kotieläintuotteiden kulutus voi vähentyä kymmeniä prosentteja, jos todella pyritään kestävään ruokatalouteen. Ekologinen ruuan tuotanto koetaan tärkeäksi ja luomuruuan kysyntä kasvaa. Tällöin luomuruuan tuotanto kasvaa, helpottuu ja monipuolistuu ja tällä kaikella on iso merkitys elintarviketeollisuudelle”, Lehtonen sanoo.

ilmastonmuutos  maatalous 
Viite