Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Lintusia.
Kuinka monta? Ilmastonmuutos voi sotkea eri lajien havaittavuuden seurantaa.SXC

Kuinka monta? Ilmastonmuutos voi sotkea eri lajien havaittavuuden seurantaa.

Ilmastonmuutos vaikeuttaa luonnon monimuotoisuuden arvioimista

10.1.2013 8.52

Lasse Leipola

Ilmastonmuutoksen uskotaan heikentävän luonnon monimuotoisuutta, mutta myös sen arvioimisesta on tulossa paljon aiempaa vaikeampaa.

Luonnon monimuotoisuuden arvioiminen perustuu muun muassa laskentoihin. Ilmaston muuttuminen vaikuttaa kuitenkin muun muassa kukkien kukkimisen ja perhosten lentämisen ajoittumiseen, jolloin lajin havaittavuus muuttuu.

Tuoreen tutkimuksen mukaan tällaista ilmiötä ei ole toistaiseksi havaittu. Tutkituista 73 lintulajista vain kolmen havaittavuus on muuttunut 1980-luvun jälkeen.

”Lintujen laulukauden hiipuminen laskenta-aikaan voi johtaa lajin runsauden aliarviointiin”, havainnollistaa intendentti Aleksi Lehikoinen luonnontieteellisen keskusmuseo Luomuksen tiedotteessa.

”Jotkut lajeista ovat puolestaan helpommin havaittavissa poikueaikana, joten tällaisten lajien havaittavuus voi parantua ilmastonmuutoksen myötä ja johtaa kannan yliarviointiin.”

Helsingin yliopisto kannustaa erilaisesta lajiseurannasta vastaavia varautumaan muutokseen varoittaen, että ongelmallisimpia ovat tilanteet, jossa suurta lajijoukkoa seurataan yhdellä vuotuisella seurantakerralla.

monimuotoisuus 


Lisää aiheesta:Viite