Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Tonavan tulva.
Tulvia tulossa? Ilmastonmuutos lisää tulvariskiä. SXC

Tulvia tulossa? Ilmastonmuutos lisää tulvariskiä.

Ilmastonmuutosohjelma kärsii rahapulasta

14.8.2008 12.14

Noora Jussila

Ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja sopeutumistoimia arvioivalle ohjelmalle ei ole varattu riittävästi aikaa tai rahaa, selviää ohjelman väliarvioinnista.

Ilmastonmuutoksen sopeutumistutkimusohjelma Isto on osa kansallista ilmastonmuutoksen sopeutumisstrategiaa, ja sitä koordinoi maa- ja metsätalousministeriö.

Ohjelman rahoitus on ollut noin puoli miljoonaa euroa vuodessa, mikä on vain noin kolmasosa alun perin suunnitellusta. Moni tarpeelliseksi todettu tutkimus on jäänyt käynnistymättä rahoituksen vähyyden vuoksi.

”Ohjelmaa suunniteltaessa kuviteltiin, että rahaa olisi enemmän”, ohjelman koordinaattori Reija Ruuhela myöntää.

Isto-ohjelmaa rahoittavat pääasiassa maa- ja metsätalousministeriö sekä ympäristöministeriö. Aloitetut hankkeet ovat määräytyneet pitkälti rahoittajien kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Ohjelma käynnistettiin vuonna 2006 ja jatkuu vuoteen 2010 asti.

Tutkimusohjelma on jo tuottanut tuloksia, joita voidaan hyödyntää käytännössä maankäytön suunnittelussa ja tulvariskien hallinnassa.

Tutkimuksissa on muun muassa kartoitettu ilmastonmuutoksen vaikutuksia rankkasateisiin ja merenpinnan nousemiseen sekä määritelty riskikohtia kuntien vesijärjestelmissä.

ilmastonmuutos 
Viite