Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

University of Copenhagen

Tutkimuskartta.
Tutkimuskartta. Mitä tummempi maa sitä enemmän ilmastotutkimusta.University of Copenhagen

Tutkimuskartta. Mitä tummempi maa sitä enemmän ilmastotutkimusta.

Ilmastonmuutosta tutkitaan eniten siellä, missä siitä on vähiten haittaa

23.1.2014 8.57

Lasse Leipola

Suurin osa ilmastotutkimuksesta tehdään maissa, jotka päästelevät eniten, mutta joita ilmastonmuutos uhkaa vähiten. Asia käy ilmi Kööpenhaminan yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

80 prosenttia ilmastotutkimuksesta tehdään maissa, joissa joissa asuu vain 18 prosenttia maailman väestöstä. Tutkijat pelkäävät, että tämä voi johtaa siihen, ettei ilmastonäkökulmaa huomioida riittävästi kaikissa maissa.

”Tämä on huolestuttavaa, koska ilmastotutkimusta tarvitaan erityisesti kehitysmaissa. Jos jollain alueella on puutetta ilmastotutkijoista ja -tutkimuksesta eivätkä poliitikot saa tarpeellista tietoa, sillä voi olla poliittisia ja sosiaalisia seurauksia”, professori Niels Strange varoittaa tiedotteessa.

Yli 15 000 tutkimusta 197 maasta käsittäneessä selvityksessä paljastui, että köyhien ja rikkaiden maiden eroavaisuus näkyy paitsi ilmastotutkimuksien määrässä myös niiden sisällössä. Esimerkiksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa korostuu ilmastonmuutoksen hillintä ja päästöjen vaikutus, kun taas Latinalaisessa Amerikassa ja Afrikassa painotetaan ilmastonmuutokseen sopeutumista.

”Tiedeyhteisön haasteena on parantaa yhteistyötä ja lisätä tiedon jakamista paitsi yli maantieteellisten ja kulttuuristen rajojen myös tutkijoiden ja tietoa tarvitsevien kesken”,

Tutkimus on julkaistu Global Environmental Change -verkkojulkaisussa.

ilmastonmuutos  tiede 




Viite