Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Cancún-kuvitus.
Mikael Ahlfors

Ilmastopelissä on nyt uudet ässät

3.12.2010 11.40

Hanna Eriksson

Nyt kuuntelevat kaikki, jos Brasilialla, Etelä-Afrikalla, Intialla tai Kiinalla on asiaa ilmastoneuvotteluissa.

Näin ei ole ollut kauaa. Nämä neljä niin kutsuttua Basic-maata yllättivät lähes kaikki, kun ne tulivat vuosi sitten Kööpenhaminen jättimäiseen ilmastokokoukseen yhteisin tavoittein.

Tällä viikolla käynnistyneessä kansainvälisessä ilmastokokouksessa Meksikon Cancúnissa kuvio on sama.

”Basic-maat eivät ole enää riippuvaisia teollisuusmaiden tuesta, vaan ne ovat neuvotteluiden avainmaita”, sanoo Meksikossa kaksi viikkoa neuvotteleva kansainvälisten asiain neuvos Jukka Uosukainen ympäristöministeriöstä.

Basic-maat löysivät toisensa johtavien teollisuusmaiden G8 + 5 -kokouksessa vuonna 2005, jolloin Intiasta, Kiinasta, Etelä-Afrikasta, Meksikosta ja Brasiliasta tuli G8-tarkkailijamaita.

G8-kokouksissa maat joutuivat yhtäkkiä keskustelemaan ilmastokysymyksistä ilman G77-kehitysmaablokin suojaa.

Myös tämänvuotisen ilmastokokouksen isäntämaa Meksiko on ottanut vahvan roolin neuvotteluissa.

”Ilmasto yhdistää kehittyviä maita, joilta teollisuusmaat odottavat paljon. Vastaavaa painetta ei kohdistu muihin”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Antto Vihma.

Neljältä nousevalta suuruudelta teollisuusmaat haluavat todellisia kansallisia toimia päästöjen suitsimiseksi ja läpinäkyvyyttä päästöjen seurantaan.

”Basic-maat ovat avainasemassa päästöjensä ja taloutensa takia”, Vihma sanoo.

Basic-mailla on vaa’ankieliasema Cancúnin neuvotteluissa. Ne voivat ratkaista, miten neuvottelut etenevät, jos ne ylipäätään etenevät.

Tänä vuonna nelikko piti neljä ministeritason kokousta, jossa se hioi ilmastostrategiaansa.

Neljän koplaa kannattaa pitää muutenkin silmällä. Niiden yhteistyö voi laajentua uusille maailmanpolitiikan alueille – tai olla laajentumatta.

”Tämä ei ole mikään match made in heaven. Basic-maiden, erityisesti Kiinan ja Intian, välillä on jännitteitä, mutta ilmastopolitiikassa niiden rivit ovat olleet suorassa”, Vihma sanoo.

Kaikki neljä maata ottavat Cancúniin osaa isoilla ja erittäin hyvillä delegaatioilla. Jo lokakuussa Japanissa kansainvälisessä biodiversiteettikokouksessa erityisesti Kiinalla ja Brasilialla oli nuoria, timanttisia neuvottelijoita.

Basic-maat ovat ryhmässä eri syistä. Intia, Brasilia ja Etelä-Afrikka saavat Basicistä näkyvyyttä, ja Kiina pääsee piilottelemaan muiden selän taakse.

Koska Basic-maat kätkevät kansalliset vaikuttimensa ryhmän yhteisesiintymiseen, yhdenkään niistä ei tarvitse olla yksin vastustamassa neuvotteluiden etenemistä.

”Etenkin Kiina käyttää tätä paljon hyväkseen”, Uosukainen toteaa.

Vihreä Lanka seuraa ensi viikolla kokouspaikalla Cancúnissa ja verkkosivuillaan ilmastokokouksen ratkaisuhetkiä.

ilmastoneuvottelut 
Viite