Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jan Rudkiewicz

viikon ilmastouutinen. Ilmastopolitiikan vaikutuksista ei ole Suomessa tietoa. Jan Rudkiewicz

viikon ilmastouutinen. Ilmastopolitiikan vaikutuksista ei ole Suomessa tietoa.

"Ilmastopolitiikkaa tehdään Suomessa sokkona"

5.11.2008 14.00

Noora Jussila

Ilmastonmuutosta voidaan torjua joko kalliilla tai halvoilla keinoilla, selviää valtioneuvoston kanslian tänään keskiviikkona julkaisemasta selvityksestä. Edullisinta on säästää energiaa ja parantaa rakennusten energiatehokkuutta.

”Ilmastopolitiikan ohjauskeinojen kustannustehokkuuksien välillä on villejä eroja. Päätöksenteon kannalta on huolestuttavaa, että kustannustehokkuudesta on niin huonosti tietoa. Ilmastopolitiikkaa tehdään tavallaan sokkona, ilman tietoa sen vaikutuksista”, sanoo hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen.

Tynkkysen mukaan Suomessa tarvittaisiin erillinen tutkimusohjelma selvittämään ohjauskeinojen kustannustehokkuutta ja vaikutuksia.

Selvitys antaa muiden maiden kokemusten pohjalta suosituksia Suomen olosuhteisiin. Raportti suosittelee esimerkiksi syöttötariffia, joka velvoittaa energiayhtiöt ostamaan uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua energiaa tuottajilta tiettyyn hintaan. Viime vuonna tällainen syöttötariffi oli käytössä 19 EU-maassa.

”Toivottavasti selvitys ohjaa jo nyt jonkin verran päätöksentekoa."

Keskiviikkona julkaistiin myös selvitys päästörajoitusten ilmastohyödyistä. Molemmat taustaselvitykset liittyvät ensi vuonna julkaistavaan ilmasto- ja energiapoliittiseen tulevaisuusselontekoon.

ilmastonmuutos 
Viite