Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Usko hyvällä. Jos energiansäästö ei maistu, tarvitaan veronkorotuksia, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.Mikael Ahlfors

Usko hyvällä. Jos energiansäästö ei maistu, tarvitaan veronkorotuksia, sanoo Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

Ilmatieteen laitoksen johtaja tarjoaa keppiä ja porkkanaa

19.10.2009 11.08

Hanna Eriksson

Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja ja Suomen IPCC-ryhmän puheenjohtaja Petteri Taalas tarjoaa ilmasto- ja energiaselonteon tavoitteisiin pääsemiseksi keppiä ja porkkanaa: energiansäästöä, vähäpäästöistä energiaa ja veronkorotuksia.

”Harmittomimmin päästöjä saadaan alas säästämällä energiaa talojen lämmityksessä, liikenteessä ja teollisuudessa. Samalla kuluttajat säästävät rahaa”, Taalas sanoo.

Energiansäästö ei välttämättä riitä. Päästöjen vähentäminen 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä edellyttää Taalaksen mukaan sekä ydinvoiman että uusiutuvan energian lisärakentamista.

”Jos emme puutu rajusti nykyiseen elämänmuotoon ja teollisuusrakenteeseen, myös ydinvoimaa joudutaan käyttämään yhtenä keinona päästöjen vähentämisessä.”

Taalas luottaa myös Suomen metsiin.

”Metsäteollisuuden rakenne on muuttunut ja puuvaroja voi käyttää myös energianlähteenä. Puuenergian käyttö työllistää alueilla, joilla muuten on vähän työtä.”

Taalas kannattaa vapaaehtoisia säästökeinoja, mutta hänellä on takataskussaan myös keppejä, joilla ihmisiä piiskataan säästötalkoisiin.

Tietulleilla, ruuhkamaksuilla ja kiristämällä energia- ja polttoaineveroja päästään hänen mukaansa hyviin tuloksiin, jos ne uskalletaan ottaa käyttöön.

”Nämä keinot eivät lisää kansansuosiota, eli ne ovat poliittisesti vaikeita.”

Päästöjä on joka tapauksessa pienennettävä. Ennen talouskriisiä koko maailman päästöt olivat kasvu-uralla, joka ylitti hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n pahimmat skenaariot 25 prosentilla.

Taalas osaa luetella kauhuskenaarioita. Jos päästöjä ei vähennetä, ilmasto voi lämmetä tällä vuosisadalla viisi astetta. Ensi vuosisadan lopussa maapalloa olisi lämmitetty jo kymmenellä asteella.

Viiden asteen lämpeneminen synnyttää 750 miljoonaa ilmastopakolaista ja talous- ja ruokakriisin.

Taalas muistuttaa, että päästöjen vähentäminen on myös mahdollisuus suomalaisille.

”Vähäpäästöiselle energialle ja energiansäästölle on nyt valtava kysyntä, joka on kasvanut paljon ennusteita nopeammin. Tämä on mahdollisuus suomalaiselle teknologialle”, Taalas sanoo.

Hän muistuttaa, että myös fossiilisten polttoaineiden varat ehtyvät. Öljyä on jäljellä muutamaksi kymmeneksi vuodeksi.

”Öljy on tärkeä raaka-aine kemianteollisuudelle. Sen polttaminen on tämän luonnonvaran tuhlausta.”

ilmastonmuutos  energiansäästö 




Viite