Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Greenpeace

Kuolema-ratsastaja.
Kuolema Kööpenhaminassa. Greenpeace käyttää pelottelutaktiikkaa ilmastoneuvottelujen vauhdittamiseksi.Greenpeace

Kuolema Kööpenhaminassa. Greenpeace käyttää pelottelutaktiikkaa ilmastoneuvottelujen vauhdittamiseksi.

Ilmestyskirjan ratsastajat saapuivat Kööpenhaminaan

15.12.2009 8.50

Lasse Leipola

Ympäristöjärjestö Greenpeace muistutti eilen maanantaina ilmastonmuutoksen uhkakuvista tuomalla Kööpenhaminaan Ilmestyskirjan neljä ratsastajaa.

”Ilmastonmuutoksen torjumisessa on kysymys miljoonien ihmisten elämästä ja kuolemasta”, sanoo kampanjoitsija Sini Harkki.

Ratsastajat oli keskiaikaisen tavan ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien uhkien mukaan nimetty Kulkutaudeiksi, Sodiksi, Näläksi ja Kuolemaksi.

”Pokerin pelaaminen on lopetettava ja kortit on laitettava pöytään, jotta reilu, kunnianhimoinen ja sitova laillinen sopimus saadaan aikaa. Nyt on aika muuttaa tulevaisuutta, jotta Ilmestyskirjan ratsut eivät muutu todellisuudeksi”, Harkki sanoo.

Ilmestyskirjan ratsut ja ilmastonmuutos

Kulkutaudit. Valkoinen hevonen kuvaa ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksia. Miljoonat kärsivät ja aliravitsemus pahentaa tilannetta. UNEP:n mukaan muun muassa malaria leviäisi osaan Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa. Ilmastonmuutos voi myös hidastaa otsonikerroksen palautumista ja aiheuttaa siten ihosyöpää.

Sota. Rautias hevonen kuvaa ilmastonmuutoksen aiheuttamaa väkivaltaisten konfliktien uhkaa. Asutuksen, maanviljelyksen, kaivostoiminnan, kuljetusten, tautien ja luonnonkatastrofien muutokset voivat johtaa paikallisiin sotiin resursseista sekä kansainvälisiin sotiin lähinnä joukkomuuttoliikkeen ja valtasuhteiden muutosten takia.

Nälkä. Musta hevonen kuvaa ilmastonmuutoksen vaikutusta ravinnontarjontaan. Joillain trooppisilla alueilla 1-2 asteen lämpötilan nousu voi tuhota sadon, ja aikaisempaa tiheämmin toistuvat ja voimakkaammat tulvat ja kuivat kaudet tuhoavat viljelyksiä. Etelä-Aasiassa, Kaakkois-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kahden asteen lämpötilan nousu pienentää satoja 20 prosentilla.

Kuolema. Vaalea hevonen kuvaa sitä, että jo nyt 300 000 ihmistä kuolee vuosittain ilmastonmuutokseen. Määrän uskotaan kasvavan vähintään 500 000 ihmiseen vuodessa vuonna 2030. Monissa kaupungeissa kahden asteen lämpötilan nousu kaksinkertaistaisi helleaalloissa kuolleiden määrän. Vuonna 2080 tulvat tuhoaisivat rannikkoa. Yli puolet maailman väestöstä asuu alle 60 kilometrin päässä rannikosta.

Lähde: Greenpeace

ilmastoneuvottelut  ilmastonmuutos 
Viite