Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kartta.
Kiistan paikka. Kartassa rajatulle Mahlatinnuoran alueelle on suunniteltu loma-asuntoaluetta.

Kiistan paikka. Kartassa rajatulle Mahlatinnuoran alueelle on suunniteltu loma-asuntoaluetta.

Inarin kunta joutui perääntymään

14.3.2011 13.58

Sammeli Heikkinen

Villeimmät visiot Inarijärven rantojen ottamisesta matkailukäyttöön on torpattu, mutta taistelu rantojen käytöstä jatkuu.

Inarijärven osayleiskaavan uudessa luonnoksessa erämaajärven pohjoisrannan kohteet on pyyhitty yli ja suurimmasta matkailukeskittymästä on höylätty kaksi kolmannesta.

Vastustajille tämä ei kuitenkaan riitä. Protestiliike on saanut nyt vahvaa sivustatukea Saksasta. Arvostettu saksalaislehti Der Spiegel julkaisi viime viikolla verkkosivuillaan laajan artikkelin Inarijärven kaavataistelusta.

Nyt luonnosvaiheessa oleva osayleiskaava koskee järven lounais-, länsi- ja pohjoisrantaa sekä saaria. Kunnanvaltuusto on jo aiemmin hyväksynyt Ivalon yleiskaavan, joka koskee järven kaakkoisnurkkaa. Ivalon kaavakaan ei ole vielä lainvoimainen, vaan Rovaniemen hallinto-oikeus käsittelee siitä tehtyä valitusta.

Uutta kaavaluonnosta on muokattu viime kesästä selvästi maltillisemmaksi. Pohjoisrannan Partakon Käyräniemeen kaavaillut 14 000 kerrosneliötä sekä Väylävuonon loma-asutusalue on siivottu kokonaan pois.

Suurin kiistakapula on kuitenkin vielä pöydällä, vaikkakin vuoleskeltuna. Kohde on Inarin kirkonkylästä parikymmentä kilometriä linnuntietä kaakkoon sijaitsevan Mahlatinnuoran rannalle kaavailtu lomakeskittymä.

Ensimmäisessä kaavaluonnoksessa alueelle ehdotettiin noin 75 000 kerrosneliötä rakennusoikeutta. Käytännössä suunnitelmissa oli kolmisensataa loma-asuntoa. Uudessa luonnoksessa kerrosneliömäärä on pudotettu 23 000:een.

Inarin luonnonystävien puheenjohtaja Vesa Luhta laskee, että se tarkoittaisi edelleen noin 700–800 vuodepaikkaa. Seutu kuuluu sekä Naturaan että rantojensuojeluohjelmaan. Luhdan mukaan kyseessä on myös maisema-alue, sillä vastapäätä sijaitsee jyrkkä vaara, Vuoriainen, jonka huipulla on näköalapaikka.

Kerrosneliömäärän vähentämistä Luhta pitää sumutuksena.

”Nykyinen tapa kaavoituksessa näyttää olevan se, että kun halutaan vaikka 200 mökkitonttia, niin luonnokseen laitetaan 2 000. Sitten pudotetaan määrä 500:een ja kaikki ovat muka tyytyväisiä.”

Inarin kunnan kaavoitusinsinööri Pekka Junttila ei vielä osaa arvioida, milloin kaavasta annetaan varsinainen ehdotus kunnanvaltuuston käsiteltäväksi. Viimeisestä luonnoksesta on annettu Junttilan mukaan noin 70 kommenttia, jotka pitää vielä käsitellä. Kaavaan voi siis tulla vielä uusia muutoksia.

Luhta arvioi, että Mahlatinnuoran kaavoittaminen kaatuu viimeistään korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

luonnonsuojelu  Lappi  turismi 
Viite