Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Isot ratahankkeet paketoitiin minineuvotteluiden tulokseen

19.6.2014 19.17

Jukka Vahti

Hallitus on päättänyt tukea Helsingin pisararataa, länsimetron jatkoa Espoossa ja Tampereen kaupunkiraitiotietä.

Pisararadan rakentamiseen on varattu noin sata miljoonaa euroa ja asuntorakentamiseen yhdistetyn länsimetron rakentamiseen noin 240 miljoonaa euroa.

Hallitus on myös valmistanut erillisen paketin asuntorakentamisen vauhdittamiseen. Lisäksi kotimaisen energian ja Suomen energiaomavaraisuuden parantamista ryhdytään selvittämään.

Päätökset tehtiin kokoomuksen uuden puheenjohtajan Alexander Stubbin johtamissa minihallitusneuvotteluissa, jotka saatiin päätökseen torstaina illansuussa.

Neuvottelujen tuloksena on Jyrki Kataisen (kok) hallituksen kolme vuotta sitten tekemän hallitusohjelman täydennykseksi tehty ohjelma, Stubbin sanoin "semihallitusohjelma"

"Haluan korostaa, että tämä on meidän yhteinen pakettimme", Stubb sanoi, ja vakuutti, että neuvotteluissa ei ollut "mulle–sulle -henkeä".

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Ville Niinistö kehui pakettia tasapainoiseksi kokonaisuudeksi ja nosti esille yliopistojen perusrahoituksen lisäämisen ja peruskoulujen tilanteen parantamisen.

"Se on tärkeää, koska perustutkimus- ja -opetus on tällä hetkellä tärkeä lisäpanostusalue yliopistoissa ja niiden resurssit vahvistuvat nyt sen lisäksi, että jo aiemmin on päätetty vahvistaa kilpailutetun rahoituksen roolia", hän sanoi hallitusneuvottelujen tiedotustilaisuudessa.

Peruskoulujen oppimistuloksien erojen kaventamiseen on tarkoitus palata syksyn budjettiriihessä. Jo nyt hallituspuolueet päättivät lisärahan osoittamisesta homekoulujen korjaamiseen.

Puolueet päättivät myös lykätä aiemmin päätettyä palkkaverotaulukon inflaatiotarkistuksen jäädytystä pienituloisimpien osalta. 

Tähän liittyen Niinistöltä lensi myös piikki hallituksen keväällä jättäneen vasemmistoliiton suuntaan.

"Kannatti jäädä kehysriihen jälkeen taistelemaan hallitukseen lapsiperheiden puolesta. Tässä paketissa on merkittävä panostus siihen, että pieni- ja keskituloisten verotus vuonna 2015 tämän jäädytyksen siirtämisen ansiosta kevenee verrattuna aiemmin päätettyyn ja lisäksi etsitään ratkaisu, jossa pieni- ja keskituloiset lapsiperheet saavat verovähennysmallin kautta ensi vuonna paremman taloudellisen tilanteen", Niinistö sanoi.

Niin sanotusta windfall-verosta - energiayhtiöiden päästökaupasta saamien ansiottomien tulojen verotuksesta - luovutaan. Ydinvoimasta ei neuvotteluissa tehty uusia linjauksia, eli jo aiemmin voimassa ollut hallitusohjelman kirjaus siitä, että tällä hallituskaudella ei myönnetä uusia ydinvoimalupia, on edelleen voimassa.

Vihreiden eduskuntaryhmä ja puoluevaltuuskunta arvioivat neuvottelujen tulosta ja vihreiden hallitusyhteistyön jatkamista maanantaina.

hallitusneuvottelut  raideliikenne 
Viite