Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

aora-energy.com

Hybridiaurinkovoimala.
Tasaista aurinkovoimaa. Israeliin avataan hybridiaurinkovoimala. aora-energy.com

Tasaista aurinkovoimaa. Israeliin avataan hybridiaurinkovoimala.

Israelissa käynnistetään hybridiaurinkovoimala

18.2.2009 14.46

Vihreä Lanka

Israelissa ollaan käynnistämässä aurinkovoimalaa, joka tuottaisi sähköä myös öisin ja pilvisinä päivinä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Aravan autiomaahan rakennettavassa niin sanotussa hybridiaurinkovoimalassa sähköntuotantoa voidaan täydentää biopolttoaineilla.

Aurinkovoiman ongelmana on ollut epätasainen ja auringonpaisteesta riippuvainen sähköntuotanto, jota on jouduttu paikkaamaan säilömällä sähköä kalliisiin akkuihin.

Israelilaisen Aora Energyn suunnittelema voimala perustuu aurinkolämpövoimaan, eli keskittävään aurinkovoimaan. Auringon valo ohjataan peileillä torniin, jossa sen avulla lämmitetään ilmaa.

Lämmittäminen laajentaa ilmaa ja työntää sen sähköä tuottavan turbiinin lävitse. Kun auringonvalon energia ei riitä, turbiinia voidaan pyörittää biopolttoaineella.

”Yksi suurimmista haasteista oli löytää turbiini, joka kestää keskitetyn auringonvalon kuumuutta”, sanoo Aora Energyn Yuval Susskind.

Hänen mukaansa turbiini lämpenee noin tuhanteen asteeseen, lämpötilaan jossa monet materiaalit sulavat. Laitos tuottaakin sivutuotteena myös lämpöenergiaa, jota voidaan käyttää esimerkiksi talojen lämmittämiseen.

Noin puoli miljoonaa dollaria maksanut voimala on teholtaan 100 kilowattia, jonka arvioidaan riittävän sadalle kotitaloudelle. Aora Energyn mukaan hybridivoimala vie noin puolet siitä tilasta, minkä yhtä tehokas aurinkopaneelivoimala tarvitsisi.

uusiutuvat 
Viite