Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Istock

Roskaa meressä
Roskaa rannalla. Jätettä kertyy paitsi suoraan mereen myös sen rannoille.Istock

Roskaa rannalla. Jätettä kertyy paitsi suoraan mereen myös sen rannoille.

Itämeren roskista valtaosa muovijätettä

30.4.2014 13.51

Hannele Suojanen

Itämerestä löytyvistä roskista jopa 75 prosenttia on muovijätettä. Jätettä päätyy mereen muun muassa turismin, huonosti hoidettujen jäteastioiden, hulevesien, dumppauksen ja teollisuuden seurauksena.

Itämeren roskaantuminen ja meren tila nousivat puheenaiheiksi Suomen ympäristökeskuksessa tiistaina järjestetyssä Roskapuhetta -seminaarissa. Muovijätteellä on sekä ekologisia että taloudellisia vaikutuksia. Erityisesti kaupunkien läheisyys näkyy rantojen roskamäärissä.

”Muovi on ja pysyy meressä” , projektipäällikkö Hanna Haaksi Pidä saaristo siistinä -yhdistyksestä sanoi seminaaripuheessaan.

Muovijäte hajoaa hyvin hitaasti meressä ja pilkkoutuu muun muassa UV-säteilyn vaikutuksesta merieliöille haitallisiksi partikkeleiksi. Mikroroskat muistuttavat kooltaan planktonleviä ja muovijätettä kerääntyy eliöihin ravinnon mukana.

”Esimerkiksi muovipullon hajoaminen kestää yli 200 vuotta ja tässä ajassa siitä voi irrota mereen lisäaineita” , kertoi tutkija Outi Setälä Suomen ympäristökeskuksesta.

Huokoisiin muoveihin myös kerääntyy merestä myrkkyjä.

Kuluttajien valinnoilla ja käyttäytymisellä on merkittävä vaikutus Itämeren roskaantumisen ehkäisyssä.”Roskaantuminen on uhka, jolle on kuitenkin mahdollista tehdä jotain”, Haaksi muistuttaa puheessaan.

Pidä Saaristo Siistinä järjestää toukokuussa Siisti Biitsi -projektin, jonka tarkoituksena on siivota rantoja talkoovoimin ja kerätä tietoa Itämeren rannoilta löytyvistä roskamääristä.

itämeri  jätteet Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.

Vihreä Lanka 3/2019

Lue

Vihreä Lanka

3/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri