Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Itämeren vakavaa öljyonnettomuutta ei pystyttäisi torjumaan

9.6.2011 8.20

Lea Pakkanen

"Mikäli Itämerellä tapahtuisi öljyvuoto nyt, sen vahinkojen torjumiseksi ei olisi riittävästi kapasiteettia", totesi Mathias Bergman, Baltic Sea Action Groupin eli Elävä Itämeri-säätiön asiamies keskiviikkona Helsingissä järjestetyssä seminaarissa.

BSAG isännöi yhteistyössä Itämeren luonnon suurimpiin uhkaajiin öljykuljetustensa vuoksi kuuluvan öljy-yhtiön Shellin kanssa kaksipäiväistä seminaaria, jossa Itämeren valtioiden edustajat, tutkijat, sekä järjestöjen ja öljy- ja kaasuteollisuuden edustajat kokoontuivat yhteen selvittämään, kuinka hyvin Itämerellä on varauduttu vakavaan öljyvuotoon.

Kävi ilmi, ettei kovin hyvin. Tällä hetkellä mailla ei Bergmanin mukaan ole myöskään yhteistä öljyntorjuntasuunnitelmaa.

"Kullakin maalla on oma ohjelmansa, joita Helsinki Commission, hallitusten välinen Itämeren suojelua tekevä komissio, koordinoi."

Itämerellä kuljetetaan vuosittain 155 miljoonaa tonnia öljyä, eli noin 20 tankillista päivittäin. Shellin edustajan Robert Blaauwin mukaan Shell kuljettaa 20 prosenttia öljystä.

Kapealla Suomenlahdella öljyonnettomuuden riski on suuri, ja öljykuljetusten määrän lisääntyminen on kasvattanut riskiä entisestään.

itämeri  öljy  öljytuho 
Viite