Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Itämerestä löytyi hohtavia myrkkyleviä – syynä veden lämpötila

27.7.2011 12.25

Saija Räsänen

Meriveden lämpötilan nousu on saanut hohtavat myrkkylevät lisääntymään Itämeressä. Valoilmiön saavat Suomen ympäristökeskuksen mukaan aikaan Alexandrium ostenfeldii -mikrolevät, jotka lisääntyvät kunnolla vasta, kun veden lämpötila ylittää 20 astetta.

Ympäristökeskuksen tutkijoiden mukaan levien tuottamien myrkkyjen määrä voi kasvaa hyvinkin suureksi kukinnan aikana, kuten kävi Föglössä vuosina 2009 ja 2010.

Uimisen levien seassa ei pitäisi kuitenkaan olla vaarallista. Herkimmille levät saattavat aiheuttaa ihoärsytystä varsinkin voimakkaasti hohtavassa vedessä.

Ympäristökeskuksen mukaan myrkyt saattavat vaikuttaa muihin alueen eliöihin, koska myrkyt voivat siirtyä eteenpäin ravintoketjussa. Ahvenanmaalla sydänsimpukoiden kudoksista on esimerkiksi mitattu PSP-toksiinipitoisuuksia, jotka ylittävät kansainvälisesti hyväksytyt turvallisuusrajat. Myrkkyjä on löytynyt myös pohjalla ruokailevien kalojen suolistosta.

Ympäristökeskus suositteleekin välttämään kukinta-alueilta pyydettyjen kalojen syömistä kokonaisina ja niiden tarjoamista eläimille.

Tällä hetkellä kukintoja esiintyy Ahvenanmaan saaristossa, Suomen etelä- ja lounaisrannikolla sekä Loviisan rannikolla. 

itämeri  meret 
Viite