Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

NSIDC

Käyrä nousuun kuun lopulla. Toistaiseksi jään pinta-ala pienenee yhä.NSIDC

Käyrä nousuun kuun lopulla. Toistaiseksi jään pinta-ala pienenee yhä.

Jään lisäksi myös lumi hupenee ennätystahtia - tässä seuraus

6.9.2012 10.24

Sammeli Heikkinen

Pohjoisen napa-alueen jääpeite on pudonnut ensi kerran mittaushistorian aikana alle neljään miljoonaan neliökilometriin. Yhdysvaltain lumen- ja jääntutkimuslaitoksen NSIDC:n tiistaisen mittauksen mukaan jäätä oli enää noin 3,7 miljoonaa neliökilometriä.

Yksittäiset ennätysvuodet tuovat tilanteelle julkisuutta, mutta eivät ole tutkijoiden mielestä kiinnostavimpia.

"Mutta kun ennätysvuosia alkaa tulla tihenevään tahtiin, niin siitä se pidemmän ajan trendi syntyy", Lapin ilmatieteellisen tutkimuskeskuksen yksikön päällikkö tutkimusprofessori Jouni Pulliainen sanoo.

Pohjoisella pallonpuoliskolla trendi on selkeä, Pulliainen kertoo. Satelliittimittauksia on tehty nyt yli 30 vuoden ajan sekä merialueiden jääpeite kesällä että lumen peittämä alue talvella ovat molemmat kutistuneet selvästi. Ilmatieteen laitos on keskittynyt erityisesti lumipeitteen kehittymistä.

"Siis sitä, mikä on lumialueen maksimilaajuus, miten aikaisin se sulaa keväällä ja miten paljon lumeen on sitoutuneena vettä. Näissä on aivan sama trendi kuin jääpeitteessä. Maksimilaajuus on pienentynyt melkein vuosi vuodelta, lumi on sulanut aiemmin ja siihen on sitoutunut koko ajan vähemmän vettä."

Pulliaisen mukaan jää- ja lumipeitteen kutistumisella on molemmilla voimakas vaikutus koko maapallon ilmastoon. Lumipeite – olipa se sitten jään päällä tai maassa – heijastaa tehokkaasti näkyvää valoa takaisin avaruuteen. Infrapuna-alueella lumipeite on paljon tummempaa ja säteilee maapallon lämpöä avaruuteen.

Kun heijastavan lumipeitteen pinta-ala pienenee, syntyy takaisinkytkentä, joka kiihdyttää ilmaston lämpenemistä.

Grönlannissa ja Etelämantereella muutos on tilastojen mukaan hidasta tai olematonta. Pulliaisen mukaan selitys on yksinkertainen. Mantereen päällä makaava kilometrien paksuisen jäätikkö ei reagoi muutokseen samalla tavoin, kuin meressä kelluva jää tai vuosittain satava ja pois sulava lumi.

Pohjoisen jäätikön ennätyspieneksi kutistuminen on todennettu useissa tutkimuslaitoksissa, muun muassa NSIDC:ssa ja Japanin avaruushallinto Jaxassa. Yhdysvaltain merentutkimuksen ja ilmatieteen laitoksen NOAA:n alla toimivan National Ice Centerin mittausten mukaan ennätys on taas vasta lähestymässä.

"Erot johtuvat siitä, mitä aineistoja analyysisysteemeihin syötetään. Satelliitit ovat sinänsä kaikissa tilastoissa keskeisiä havaintolähteitä, mutta niitä on eri tyyppisiä. Itse luottaisin eniten näihin NSIDC:n mittauksiin", Pulliainen sanoo.

Myös NOAA on julkaissut sivullaan uutisen jäätikön pienuusennätyksestä ja viittaa siinä NSIDC:n tietoihin. Arktinen jääalue pienenee vielä parin kolmen viikon ajan.

ilmastonmuutos  arktis  lumi  jää 
Viite