Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Loadmaster (David R. Tribble) / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Maakaasutuotantoa Texasissa.
Kaasua maasta. Maakaasua on pidetty fossiilisista polttoaineista parhaimpana, mutta uudet tutkimustulokset herättävät epäilyksiä.Loadmaster (David R. Tribble) / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Kaasua maasta. Maakaasua on pidetty fossiilisista polttoaineista parhaimpana, mutta uudet tutkimustulokset herättävät epäilyksiä.

Jälleen uutta näyttöä maakaasun luultua suuremmista päästöistä

16.4.2014 10.58

Lasse Leipola

Yhdysvaltain ympäristöviranomaiset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan arvioineet maakaasutuotannon metaanipäästöt jopa tuhat kertaa liian pieniksi. Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa esitelty tutkimus

Tutkijat mittasivat maakaasukenttien metaanipäästöjä Pennsylvaniassa vuonna 2012. Los Angeles Times kertoo, että mittausten perusteella seitsemän porausasemaa päästivät ilmaan 34 grammaa metaania sekunnissa, kun Yhdysvaltain ympäristövirasto EPA on arvioinut päästön suuruudeksi 0,04–0,30 grammaa sekunnissa.

EPA reagoi tutkimukseen nopeasti ja lupasi selvittää asiaa. Valkoinen talo on jo aiemmin ohjeistanut viraston selvittämään öljyn- ja kaasuntuotantoon liittyvien metaanipäästöjen vähentämistä.

Viime vuonna amerikkalaiset tutkijat arvioivat, että jopa 12 prosenttia maakaasutuotannosta karkaa tuotantovaiheessa metaanina taivaalle. Metaani on monta kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.

ilmastonmuutos  maakaasu  päästöt 
Viite